Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

“The Demon Star” Το Αρχαίο ημερολόγιο του Καιρου δείχνει οτι οι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν το δυαδικό Αλγκόλ 3200 χρόνια πριν

Ο Αλγκόλ (Algol/β Per/βήτα Περσέα) είναι ένα λαμπρό άστρο στον αστερισμό του Περσέα. Είναι ένα από τα καλύτερα γνωστα εκλειπτικά διπλά άστρα, το πρώτο τέτοιο άστρο που ανακαλύφθηκε, και επίσης ένα από τα πρώτα μεταβλητά άστρα που βρέθηκαν, γενικά. Το φαινόμενο μέγεθος του Αλγκόλ αλλάζει συχνά μεταξύ 2.3 και 3.5 σε μια περίοδο 2 ημερών, 20 ωρών και 49 λεπτών.
Περισσοτερα Αγκολ διπλο αστρο .

 Ο Αλγκόλ, λοιπόν γνωστός και ως το Αστέρι Δαίμονας, είναι πραγματικά ένα δυαδικό αστέρι στον αστερισμό του Περσέα, και έχει ανακαλυφθεί από μια ομάδα Φινλανδών ερευνητών,(οπως δειτε παραπανω στο wiki) αλλά τρανταχτά στοιχεία δείχνουν οτι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι ειχαν κατανοήσει την εσωτερική μηχανική ενός δυαδικού συστήματος αστέρων, γυρίζοντας από τον εναέριο χώρο μας 93 έτη φωτός μακριά,δηλαδη πάνω από 3.200 χρόνια. Είναι ένα από τα πιο γνωστά δυαδικά άστρα επισκιάζοντας, το πρώτο τέτοιο αστέρι που ανακαλύφθηκε, καθώς επίσης και ένα από τους πρώτους (μη-NOVA) μεταβλητους αστέρες που ανακαλύφθηκαν.


Οι εκλείψεις σε δυαδικά αστέρια δίνουν ακριβείς πληροφορίες από τις αλλαγές της τροχιάς της περιόδου. Ο Aλγκολ φωτίζει και χαμηλώνει κάθε 2,867 ημέρες, ένα φαινόμενο περιγράφηκε για πρώτη φορά απο ημι-σύγχρονο δυτικό αστρονομο από τον John Goodricke, ο οποίος έγραψε για το τι είδε με γυμνό μάτι πίσω στο 1783.Οι ακανόνιστες αλλαγές της τροχιάς της περιόδου αυτής είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη δυαδική επισκιάζοντας και συνεχίζωντας να προβληματίζει τους αστρονόμους. Η μαζική μεταφορά μεταξύ των δύο μελών αυτής της δυαδικής περιόδου θα πρέπει να προκαλέσει μια μακροπρόθεσμη αύξηση της τροχιακής περιόδου, αλλά οι παρατηρήσεις επί δύο αιώνες, δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτό το αποτέλεσμα.

Η φινλανδική ομάδα "reserach" παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι η περίοδος του Αλγκολ ήταν 2,850 ημέρες πριν από τρεις χιλιετίες. Για θρησκευτικούς λόγους, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατέγραψαν αυτήν την περίοδο στο Ημερολόγιο του Καΐρου, η οποία περιγράφει τις επαναλαμβανόμενες αλλαγές του “The Raging one.”Το Ημερολόγιο του Κάιρου μπορεί να είναι το αρχαιότερο διατηρημένο ιστορικό ντοκουμέντο της ανακάλυψης μιας μεταβλητής αστέρων.

Τα δεδομένα από το Ημερολόγιο του Κάιρου  περιγράφει όμως οτι η δυαδική περίοδος ειναι 2,85 ημέρες-ελαφρώς λιγότερες από τις 2,867 ημέρες που παρατηρείται σήμερα. Η ομάδα του Ελσίνκι δεν πιστεύει οτι αυτή η διαφορά οφείλεται σε λάθος, νομίζουν ότι είναι, επειδή η περίοδος αυτή έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, και ότι λένε, δίνει πίστη στη θεωρία ότι ο Αλγκολ το δυαδικό άστρο είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα τριών αστέρων, όπως δείχνει η νέα έρευνα:  Βήτα του Περσέα Α, Β, και Γ.

Γιατί το λένε Demon Star;


Tο όνομα Αλγκόλ (Algol) σημαίνει "δαιμονικό άστρο", (από το Αραβικό الغول al-ghūl, "ο δαίμονας στα Ελληνικά (γκάουλ)"εξ ου και το γκουλ το αμερικάνικο ) που δόθηκε πιθανώς λόγω της περίεργης συμπεριφοράς του.


Πολλοί από τους αστερισμούς μας εχουν πάρει τα ονόματά τους από την ελληνική μυθολογία, όπως ο Περσέας, ο οποίος καταπιάστηκε με την  Μέδουσα οι οποία ειχε φίδια στα μαλλιά της, μετέτρεπε  τους ανθρώπους σε πέτρα κοιτάζοντας τους στα μάτια.

Ο Περσέας πήρε στη συνέχεια το κεφάλι της Μέδουσας, που ειχε στη ζώνη του και νίκησε το τέρας της θάλασσας Cetus δείχνοντάς του το αποτρόπαιο λείψανο.
Για τους θριάμβους του, ο Περσέας αποθανατίστηκε στα αστέρια.

Αυτο είναι το Demon Star tο αστέρι που αιώνια κρέμεται από τη ζώνη του Περσέα, έτοιμο να μετατρέψει το επόμενο τέρας σε πέτρα.


Ο Αλγκόλ απέχει 92.8 έτη φωτός από τη Γη· ωστόσο, περίπου 7.3 εκατομμύρια χρόνια πριν πέρασε σε απόσταση 9.8 ετών φωτός και το φαινόμενο μέγεθος του ήταν προσεγγιστικά -2.5, σημαντικά λαμπρότερος από ο Σείριος είναι σήμερα.

Επειδή η συνολική μάζα του συστήματος είναι 5.8 ηλιακές μάζες, και παρόλο την σχετικά μεγάλη απόσταση στην κοντικότερη προσέγγιση, αυτό μπορεί να ήταν αρκετό για να αναταράξει ελαφρώς το νέφος Οορτ του ηλιακού συστήματος και να αυξήσει τον αριθμό των κομητών που μπαίνουν στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Ωστόσο, η πραγματική αύξηση στο ρυθμό δημιουργίας κρατήρων πιστεύεται ότι ήταν εξαιρετικά μικρή.
Αστρολογικά, ο Αλγκόλ θεωρείται το πιο ατυχές άστρο στον ουρανό. Στα μεσαιωνικά χρόνια ήταν ένα από τα 15 Μπεχενιανά άστρα, σχετιζόμενο με το διαμάντι και τον ελλέβορο, και μαρκαρισμένο με το καββαλιστικό σήμα.
<----καββαλιστικό σήμα.




Πηγή και συγγραφέας: Daily Galaxy ,el.wikipedia






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου