Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Τα συν και πλην της «ευρωδραχμής» για την Ελλάδα

Στο χέρι της Ελλάδας είναι εάν θα χρησιμοποιήσει το Geuro για να λύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας με υποτίμηση των εισοδημάτων και λιτότητα ή με την εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις «Ζιμπάμπουε», λέει ο Τ. Μάγιερ


Τόμας Μάγιερ // Επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank

Στο χέρι της Ελλάδας είναι εάν θα χρησιμοποιήσει το Geuro για να λύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας με υποτίμηση των εισοδημάτων και λιτότητα ή με την εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις «Ζιμπάμπουε», λέει ο Τ. Μάγιερ
Συνέντευξη στην Ελευθερία Αρλαπάνου και τον Κώστα Τσαχάκη
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τ. Μάγιερ, που προκάλεσε αίσθηση εντός και εκτός Ε.Ε., προτείνοντας προ ημερών τη δημιουργία και υιοθέτηση από την Ελλάδα του «Geuro» μιλώντας στην «ΗτΣ» αναλύει τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας λύσης.
Η ανάλυσή σας για το «Geuro» είχε αντίκτυπο στην Ελλάδα. Γιατί η Ευρώπη θα συναινούσε σε μία τέτοια λύση;
Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται για την Ελλάδα, ακόμη και εάν το πρόγραμμα αποτύχει. Εχει ισχυρό συμφέρον να αποφύγει μια χρεοκοπία της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των πιστωτών του επίσημου τομέα, κυρίως έναντι της ΕΚΤ και μία κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, που θα οδηγήσει σε μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Επομένως, θα περίμενα η Ε.Ε. να συνεχίσει να παράσχει οικονομική βοήθεια για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους και για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ακόμη και εάν σταματήσει να στηρίζει τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης.
Εάν το «Geuro» γίνει πραγματικότητα, θα μπορούσε να σημάνει ότι η λιτότητα στην Ελλάδα θα γίνει πιο ήπια;
Η Ελλάδα θα έχει πλέον στα χέρια της την επιλογή να διαλέξει μεταξύ της πραγματικής προσαρμογής μέσω λιτότητας ή την εκτύπωση χρήματος και πληθωρισμό μέσω των Geuros.
Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις από την υιοθέτηση του Geuro στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας; Εχετε υπολογίσει π.χ. σε ποια επίπεδα θα μπορούσε να εκτιναχθεί ο πληθωρισμός;
Όλα εξαρτώνται από την επιλογή της κυβέρνησης μεταξύ λιτότητας και εκτύπωσης χρήματος. Εάν το τελευταίο οδηγηθεί στα άκρα το αποτέλεσμα θα ήταν ο υπερπληθωρισμός, όπως το είδαμε στη Ζιμπάμπουε. Από την άλλη πλευρά, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις η ισοτιμία του Geuro έναντι του ευρώ θα σταθεροποιούνταν και ο πληθωρισμός θα παρέμενε σε μέτρια επίπεδα.
Πόσο υποτιμημένο θα μπορούσε να είναι το Geuro έναντι του ευρώ;
Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το μαντέψει κανείς αλλά μια αρχική υποτίμηση της τάξης του 50% δείχνει πιθανή. Εάν οι ελληνικοί μισθοί πληρώνονται με Geuros οι Έλληνες εξαγωγείς θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους σε ευρώ, να αυξήσουν τις εξαγωγές και να στηρίξουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Υπάρχει νομικό πλαίσιο για την υιοθέτηση του Geuro;
Εφόσον το Geuro θα είχε το χαρακτήρα ενός χρηματο-οικονομικού εργαλείου (χρεωστικών τίτλων - IoU- που θα εκδίδει η κυβέρνηση) δεν χρειάζεται νομικό καθεστώς. Για την ακρίβεια, παράλληλα νομίσματα σπάνια έχουν κάποιο νομικό καθεστώς.
Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να επιστρέψει στο ευρώ και πόσο διάστημα θα χρειαζόταν για να γίνει κάτι τέτοιο;
Ας υποθέσουμε ότι οι μισθοί στην Ελλάδα θα πληρώνονται με Geuro, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να μειώσουν τις τιμές και οι εξαγωγές θα αυξάνονταν, τότε οι υψηλότερες εξαγωγές θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να εισπράξει περισσότερα «σκληρά ευρώ» ως φόρους από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Εάν η κυβέρνηση αποταμίευε τα σκληρά ευρώ και τα χρησιμοποιούσε για να επαναγοράσει Geuros, τα τελευταία θα εξαφανίζονταν και η Ελλάδα θα επέστρεφε αποκλειστικά στο ευρώ.
Δεν υπάρχει ο κίνδυνος οι αγορές να εκλάβουν ένα παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα ως το πρώτο βήμα που θα ακολουθηθεί και από άλλες προβληματικές οικονομίες στην Ευρωζώνη;
Ενα παράλληλο νόμισμα θα οδηγήσει σε απώλεια της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού και επομένως είναι ελκυστικό μόνο όταν το εκλογικό σώμα απορρίπτει την παροχή βοήθειας από το εξωτερικό, υπό προϋποθέσεις. Έχω αμφιβολίες ότι άλλες χώρες θα έβρισκαν ελκυστικό ένα τέτοιο τρόπο δράσης.
Οπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, ποιες είναι οι πιθανότητες η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ;
Δεν αναμένω μια επίσημη έξοδο. Από τη στιγμή που η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να κρατήσει το ευρώ και καμία χώρα δεν μπορεί να αποβληθεί από την ΟΝΕ, η εξέλιξη ενός παράλληλου νομίσματος φαίνεται η πιο λογική.
Η εμπειρία της Αργεντινής και της Βαϊμάρης το 1920
Το μοντέλο των παράλληλων νομισμάτων έχει χρησιμοποιηθεί στη μοντέρνα ιστορία σε άλλες περιπτώσεις και ποια ήταν τα αποτελέσματα στις πιο βασικές περιπτώσεις;
Τα παράλληλα νομίσματα προέκυψαν σε αρκετές περιπτώσεις όταν τα επίσημα νομίσματα είτε έγιναν μη διαθέσιμα ή αποσταθεροποιήθηκαν από απερίσκεπτη εκτύπωση χρήματος. Ενα παράδειγμα του πρώτου είναι η Αργεντινή μετά την κατάρρευση του προγράμματος του ΔΝΤ και την παύση πληρωμών σε δολάριο το 2001. Οι τοπικές κυβερνήσεις εξέδωσαν τότε ένα παράλληλο νόμισμα, τα Patacones, για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Ενα παράδειγμα του δεύτερου είναι το γερμανικό Ράιχ στις αρχές του 1920, όταν το αμερικανικό δολάριο χρησιμοποιήθηκε ως παράλληλο νόμισμα όταν η Reichsbank «φούσκωσε» το μάρκο. Το Geuro θα ήταν αντίστοιχο με τα Patacones στο πρώτο παράδειγμα και το σκληρό ευρώ παρόμοιο με το αμερικανικό δολάριο στο δεύτερο.
Η σύλληψη
Τι είναι το Geuro
Σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Τ. Μάγιερ «παρουσίασε» τη λύση του «Geuro» για την Ελλάδα. Πρόκειται για το «παράλληλο νόμισμα» που ίσως τεθεί σε εσωτερική κυκλοφορία, εάν κλιμακωθεί η κρίση με την Ε.Ε. μετά τις εκλογές. Το νέο αυτό νόμισμα θα είναι υποτιμημένο, πιθανόν τουλάχιστον κατά 50% έναντι του ευρώ, επιφέροντας σημαντική επιδείνωση στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκδίδει και να καλύπτει με Geuros τις εσωτερικές της υποχρεώσεις, μεταξύ αυτών μισθούς και συντάξεις, δίνοντας παράλληλα τις δυνατότητες, αφενός να επαναπροσδιορίσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του έναντι του ευρώ, ανάλογα με την πρόοδο της οικονομίας, αλλά και να επανενταχθεί, εν ευθέτω χρόνω, στο σκληρό ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα παραμείνει επισήμως στο ευρώ, με τους εταίρους να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν το εξωτερικό χρέος και τις ελληνικές τράπεζες. Ειδικά για το τραπεζικό κομμάτι εκτιμά πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια Bad Bank με στόχο την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.
Απαραίτητη η παρουσία της Ε.Ε.
Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται για την Ελλάδα ακόμη και εάν το πρόγραμμα αποτύχει. Εχει ισχυρό συμφέρον να αποφύγει μια χρεοκοπία της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των πιστωτών του επίσημου τομέα, κυρίως έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μία κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, που θα οδηγήσει σε μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Επομένως, θα περίμενα η Ε.Ε. να συνεχίσει να παράσχει οικονομική βοήθεια για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους και για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ακόμη και εάν σταματήσει να στηρίζει τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης.

Πηγη imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου