Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

«Τέρας» αστέρι 10 εκατομμύρια φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους


Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει το βαρύτερο αστέρι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ - εκατοντάδες φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο!!!
Το αστέρι, που ονομάζεται R136a1, μπορεί κάποτε να ζυγίζε όσο 320 φορές το βάρος του Ήλιου μας.

Ο αστροφυσικός Paul Crowther είπε οτι το αστέρι - ειναι δύο φορές πιο βαρύ απο οποιαδήποτε προηγουμένο άστρο είχαν ανακαλύψει - τώρα είναι πολύ μικρότερο από ό, τι ήταν κάποτε.

Στην πραγματικότητα έχει το ίδιο κάψιμο με τέτοια ένταση ώστε να λάμπει σχεδόν 10 εκατομμύρια φορές  απο οτι η φωτεινότητα του Ήλιου.


Το τεράστιο άστρο βρισκόταν στο κέντρο του νεφελώματος Tarantula και μπορεί να ήταν πάνω από 300 φορές μεγαλύτερο, και 10 εκατομμύρια φορές πιο φωτεινό, από τον Ήλιο.
«Αντίθετα με τους ανθρώπους, αυτά τα αστέρια γεννιούνται βαριά και χάνουν βάρος καθώς μεγαλώνουν», είπε ο καθηγητής Crowther, ένας αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.

«Ο R136a1 είναι ήδη μεσήλικας και έχει υποστεί ένα εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους, ρίχνοντας το ένα πέμπτο της αρχικής του μάζας πάνω από εκείνη τη στιγμή, ή περισσότερες από πενήντα ηλιακές μάζες.

Λόγω της σπανιότητας αυτών των τεράτων-άστρων, πιστεύω ότι είναι απίθανο  αυτό το νέο ρεκόρ να σπάσει σύντομα. "

Ο γίγαντας εντοπίστηκε στο κέντρο του γαλαξία σε ένα σύμπλεγμα αστέρων στο Νεφέλωμα Ταραντούλα, ένα εκτεταμένο νέφος αερίου και σκόνης παρασύρεται από ένα από γειτονικούς γαλαξίες του Γαλαξία μας.

Το αστέρι ήταν το πιο μαζικό πολλών κολοσσών που προσδιορίζονται από τον Crowther και την ομάδα του σε ένα άρθρο στο Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Ενώ άλλα αστέρια μπορεί να είναι μεγαλύτερα, κυρίως τα πρησμένα βυσσινί-χρωματιστά γνωστά ως κόκκινοι γίγαντες, που ζυγίζουν πολύ λιγότερο.



Τα μικρότερα οι «κόκκινοι νάνοι»,οι «κίτρινο νάνοι" μικρά σε μάζα όπως ο ήλιος, και ογκώδη αστέρια όπως ο «μπλε νάνος» ζυγίζουν οκτώ φορές περισσότερο από τον Ήλιο, και 300 ηλιακής μάζας ..

Ακόμα, η μάζα του R136a1 και άλλων τερα-αστρων είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας, και είναι πιο φωτεινά και πιο ζεστά.

Αν ο R136a1 αντικατεστουσε τον Ήλιο μας στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, θα επισκίαζε τον πλανητη μας όσο ο ήλιος επισκιάζει σήμερα το φεγγάρι μας.

Επιφανειακές θερμοκρασίες μπορεί να ξεπερνούσαν τους 40.000 βαθμούς Κελσίου (72.000 βαθμούς Φαρενάιτ), επτά φορές δηλαδή θερμότερος από τον ήλιο.

Είναι επίσης αρκετά εκατομμύρια φορές πιο φωτεινός, ένα γεγονός εινναι ότι αντλούν τα ενεργειακά αποθέματα τους πολύ πιο γρήγορα από οτι οι μικρότεροι ομολόγοι τους.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι μεγάλα αστέρια ρίχνουν γρήγορα τεράστιες ποσότητες υλικών και καίνε οι ίδιες σε ό, τι πιστεύεται ότι είναι οι θεαματικές εκρήξεις.

«Η μεγαλύτερη ζει μόνο 3 εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Crowther. «Στην αστρονομία αυτό είναι ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Μικρή διάρκεια ζωής είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους αυτά τα αστέρια είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν. Ένας άλλος λόγος είναι ότι είναι εξαιρετικά σπάνια, που αποτελούν μόνο τα πυκνότερα αστρικά σμήνη.

Οι αστρονόμοι έχουν επίσης μια περιορισμένη περιοχή, στην οποία  φαίνονται: Σε ομάδες που είναι πάρα πολύ μακριά δεν είναι πάντα δυνατό να ειπωθούν σε ένα τηλεσκόπιο  ένα βαρύ αστέρι ή δύο μικρότερα σε κοντινή απόσταση.



Μεγέθυνση σε ένα τέρας: Τρεις εικόνες που δείχνουν πώς οι αστρονόμοι μεγεθύνουν το τεράστιο άστρο, το συγκρότημα εμφανίζεται στα κάτω δεξιά τμήματα της τρίτης εικόνας μας

Στην περίπτωση αυτή, η ομάδα του Crowther επανεξετάζει προηγουμένως τα γνωστά αστέρια για να δει αν θα μπορούσαν να βρουν μια ακριβή μέτρηση του βάρους τους.

Η ομάδα αξιολόγησης αρχειακών δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και νέες αναγνώσεις που συγκεντρώθηκαν από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου και Παρατηρητηρίου στο Paranal στη Χιλή.

Οι επιστήμονες που δεν συμμετείχαν  δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αν και προειδοποίησαν ότι ήταν ακόμα δυνατό, αν και απίθανο, ότι οι επιστήμονες είχαν συγχέει τα δύο αστέρια πολύ κοντά για ένα μεγαλύτερο.

«Αυτό που  χαρακτηρίζουν ως ένα ενιαίο τεράστιο άστρο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένα δυαδικό σύστημα πολύ κοντά στο να επιλυθεί», δήλωσε ο Mark Krumholz, ένας αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ.

Ο Crowther αναγνώρισε ότι θα μπορούσαν να έχει ο R136a1 έναν συνεργάτη, αλλά είπε ότι ήταν πιθανό να είναι πολύ μικρότερο αστέρι, που σημαίνει ότι το βάρος γέννησης ήταν ακόμα σημαντικό - ίσως 300 ηλιακές μάζες, αντί των 320.


Πηγη ΕSO




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου