Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Σύνδρομο Burnout:ή σύνδρoμo oλoκληρωτικής εξάντλησης»


Oταν η δουλειά βλάπτει την υγεία…
Το ξυπνητήρι χτυπά και σηκώνεστε με βαριά καρδιά από το κρεβάτι. Άλλη μια μαρτυρική ημέρα στη δουλειά αρχίζει. Στο γραφείο, δεν έχετε κέφι για τίποτα και η απόδοσή σας έχει φτάσει στα Τάρταρα. Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο burnout;


Ο όρος burnout, κατά τον Freudenberger σχετίζεται με την εργασιακή εξάντληση. Συνοδεύεται συχνά από σωματικά συμπτώματα εξουθένωσης, υπνηλίας, καταθλιπτική διάθεση, πλήξη, ανία, απαισιοδοξία ή /και μονοτονία, ευερεθιστότητα, μεροληψία, καχυποψία, αρνητική και αλαζονική στάση απέναντι στην εργασία.


«Δεν είμαι εδώ για κανέναν», θα έπρεπε να αναγράφει η πινακίδα που θέλετε να βάλετε στο γραφείο σας, προκειμένου να μην σας ενοχλήσει κανείς. Και πράγματι, έτσι νιώθετε. Μετά βίας ξυπνάτε το πρωί, «σέρνεστε» ως τη δουλειά και εκεί οι «μαρτυρικές» ώρες δεν λένε να περάσουν μέχρι να σχολάσετε. Και να φανταστεί κανείς, πως κάποτε, ήσασταν το «αστέρι» του γραφείου, ένας άνθρωπος χαμογελαστός και ευχάριστος με όλους, πάντα πρόθυμος και γεμάτος δημιουργικές ιδέες. Τι σας συμβαίνει λοιπόν;
Οι επιστήμονες διεθνώς το έχουν ονομάσει ως το «σύνδρομο burnout», το σύνδρομο δηλαδή της απόλυτης επαγγελματικής εξουθένωσης. Τα συμπτώματά του είναι κοινά σε όλους τους πάσχοντες και συνήθως δεν αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε από την αρχή, καθώς πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για κάτι «περαστικό».

Ποια είναι τα συμπτώματα του Burnout;

Η ψυχική, συναισθηματική και σωματική εξάντληση που περιγράφει πλήρως την κατάσταση, στην οποία ενδέχεται να περιέλθει ένας εργαζόμενος που πάσχει από Burnout, είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά μιας ιδιαίτερα σοβαρής «ασθένειας», τα κρούσματα της οποίας πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι αδυναμία συγκέντρωσης στην εργασία, ανία, αφηρημάδα, τάσεις απομόνωσης από τους συναδέλφους, παντελής έλλειψη ικανοποίησης από την επίτευξη εργασιακών στόχων, νεύρα, απογοήτευση και αρνητική στάση απέναντι σε ότι αφορά την εργασία.
Και πέρα από αυτά σε επίπεδο σωματικής υγείας, το burnout, μεταφράζεται σε ημικρανίες, πόνους στον αυχένα και στο στομάχι, αϋπνίες ή αντίθετα τάσεις υπνηλίας, αυξημένη πίεση, κόπωση του οργανισμού και εμφανείς αλλαγές στην όρεξη.


Πώς και γιατί προκαλείται το σύνδρομο burnout;

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να μετατρέψουν έναν εργαζόμενο σε θύμα του burnout. Ένας άνθρωπος, ο οποίος δουλεύει με εξαντλητικά ωράρια για πολλά χρόνια χωρίς να ξεκουράζεται και να κοιμάται επαρκώς και παράλληλα έχει αναλάβει πολύ περισσότερες υποχρεώσεις από όσες θα έπρεπε, ενδέχεται να αποτελέσει «θύμα» του burnout.
Παράλληλα, ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι και οι εργαζόμενοι, η εργασία των οποίων δεν αναγνωρίζεται όσο θα έπρεπε από τους ανώτερους και ως εκ τούτου δεν αμείβονται ικανοποιητικά για όσα προσφέρουν. Έτσι, το αίσθημα κατωτερότητας που τους κυριεύει και η παντελής απουσία επαγγελματικής αναγνώρισης και καταξίωσης, τους «ρίχνει» ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να κλείνονται ολοένα και περισσότερο στον εαυτό τους και να απωθούν οτιδήποτε έχει σχέση με τη δουλειά τους.
Τέλος, το σύνδρομο burnout, ενδέχεται να εμφανιστεί σε εργαζόμενους που νιώθουν ιδιαίτερη ανασφάλεια για το επαγγελματικό τους μέλλον, θεωρώντας, πως η θέση τους δεν είναι εξασφαλισμένη, παράμετρος που διογκώνεται σε ένα γενικότερο εργασιακό κλίμα αβεβαιότητας, απολύσεων και μειώσεων αποδοχών.
Τι πρέπει να κάνετε αν ανήκετε στην ομάδα «υψηλού κινδύνου»;
Αν αντιληφθείτε έγκαιρα, πως ήδη παρουσιάζετε κάποια συμπτώματα του συνδρόμου burnout, τότε θα πρέπει να λάβετε κάποια ιδιαίτερα δραστικά αλλά αποτελεσματικά μέτρα, όπως:
-Αυξήστε τις ώρες του ύπνου σας. Φροντίστε να ξαπλώνετε στο κρεβάτι νωρίτερα από το συνηθισμένο ακόμη και αν δεν νυστάζετε.
Αν δουλεύετε όλη μέρα στον υπολογιστή, φροντίστε να «απεξαρτηθείτε» από αυτόν μόλις φθάσετε σπίτι. Τουλάχιστον 8 ώρες μπροστά στην οθόνη κάθε μέρα αρκούν.
-Φροντίστε να δημιουργήσετε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας. Οι σύντομες αποδράσεις στη φύση τα Σαββατοκύριακα, θα σας βοηθήσουν να φορτίσετε τις μπαταρίες σας.
-Στη δουλειά, μην αναλαμβάνετε περισσότερες υποχρεώσεις από όσες μπορείτε να φέρετε εις πέρας. Πείτε «όχι» όταν χρειάζεται και αναθέστε μέρος των αρμοδιοτήτων σας και σε άλλους.
-Αναζητήστε «συμμάχους» στη δουλειά και αναπτύξτε τις σχέσεις σας με τους συναδέλφους που συμπαθείτε. Έτσι, το εργασιακό περιβάλλον, θα γίνει ξανά ένας χώρος οικείος και ευχάριστος.
-Ενημερώστε το γιατρό σας για το πρόβλημα. Μην θεωρήσετε δεδομένο, πως με λίγη ξεκούραση παραπάνω απλά θα εξαφανιστεί. Ο γιατρός θα σας δώσει κατάλληλες συμβουλές για να επιστρέψετε στον παλιό, καλό σας εαυτό.




Πηγη iator

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου