Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

«Μεγαλο Μπαλόνι μάγματος« φουσκώνει κάτω από ηφαίστειο της Σαντορίνης


Λιωμένος βράχος συγκεντρώνετε κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης,ο τόπος που είχε συμβεί κατά το παρελθόν μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις των τελευταίων 10.000 χρόνων.

Το νησί στο νότιο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 200 χιλιόμετρα (120 μίλια) νοτιοανατολικά από την ηπειρωτική Ελλάδα, είναι ο τόπος μιας από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις των τελευταίων 10.000 χρόνων.


Η  Μινωική έκρηξη  (μερικές φορές ονομάζεται και ως η έκρηξη της Θήρας), η οποία επήλθε περίπου 3600 χρόνια πριν, στην κορύφωση του  Μινωικού πολιτισμού . Αρχαιολογικές αποδείξεις αποκάλυψαν ότι η ζημιά του σεισμού ήταν πολύ σοβαρή,που αναγκάστηκαν οι Θηραίοι να
εγκαταλείψουν τα σπίτια τους .Μια υπερθερμαινόμενη μάζα αερίων,σκόνης και βράχων,εκτινάχθηκαν
έξι μίλια στην στρατόσφαιρα σχηματίζοντας ένα σύννεφο μανιταριού παρόμοιο με αυτό της ατομικής βόμβας.Αυτή ήταν η Πλινιακή έκρηξη, το πιο θανατηφόρο συμβάν ενός ηφαιστείου. Λέγετε ότι ο ήχος της έκρηξης ακούστηκε μέχρι την Αίγυπτο.Και μέσα σε λίγα λεπτά το Νέφος ήταν ορατό και από την Κρήτη.Τις πρώτες ώρες της έκρηξης,το ηφαίστειο, βγάζει δισεκατομμύρια τόνους μάγματος στον ουρανό. Ψύχεται γρήγορα και πέφτει σαν ελαφρόπετρα. Αυτές οι μικρές πέτρες και λίθοι,γεμάτες με μικρές φυσαλίδες αέρα,άρχισαν να θάβουν το νησί.Η ηφαιστειογενής στάχτη, δεν είναι σαν την απλή στάχτη. Περιέχει χαλαζία.Μόλις εισπνευστεί,αναμιγνύεται με τα υγρά των πνευμόνων,και σχηματίζει υγρό τσιμέντο.Η φρεατομαγματική έκρηξη που δημιούργησε  το ηφαίστειο τότε εκτιμάται οτι έφτασε στα 300 ντεσιμπέλ.Αρκετά για να σπάσει τα ακουστικά τύμπανα όλων αυτών που βρίσκονταν σε ακτίνα 15χλμ.

Η φονική απήχηση της έκρηξης,επεκτάθηκε πολύ μακρύτερα από το νησί της Θήρας,η πυροκλαστική ροή έσπρωξε τα θραύσματα του ηφαιστείου στη θάλασσα,Και αυτό σήμανε και την κατάρρευση του Μινωικού πολιτισμού στο νησί της Κρήτης, 110 χιλιόμετρα (68 μίλια) στο νότο, λόγο ενός  γιγαντιαίου τσουνάμι.Ο κόσμος του γειτονικού νησιού της Κρήτης, ίσως είδε τα προειδοποιητικά σημάδια.Αλλά είχε λίγο χρόνο να αντιδράσει.Ταξιδεύοντας με 320 χιλιόμετρα την ώρα, θα έπαιρνε
μόνο 20 λεπτά να φτάσει το πρώτο τσουνάμι στη Κρήτη.Ειδικοί εκτιμούν ότι όταν τα κύματα χτύπησαν στην ακτογραμμή,είχανε ύψος πάνω από 18 μέτρα.Νέα έρευνα αποκάλυψε, ότι μία σειρά
από τσουνάμι κατάστρεψε πόλεις,σε όλη τη βόρεια ακτή της Κρήτης για ώρες,εάν δεν ήταν και μέρες μετά την έκρηξη.Εκτιμώντας ότι σκότωσε 30.000 ανθρώπους.

Οι ειδικοί τώρα αρχίζουν να κατανοούν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.Πρόσφατες έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο γύρω από το νησί...αποκάλυψαν τις αποθέσεις Πυροκλαστικής ροής,που επεκτείνετε 30χλμ μακριά και έχει πάχος έως 80μ.Ήταν μία από τις πιο βίαιες ηφαιστιακές
εκρήξεις στην ανθρώπινη ιστορία.Τρεις φορές μεγαλύτερη από το Κρακατόα.Εκατό φορές μεγαλύτερη από το όρος Αγίας Ελένης.Και 40.000 φορές πιο δυνατή από τη βόμβα της Χιροσίμα.

Μια άλλη δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας είναι η πηγή του μύθου της  Ατλαντίδας .Πολλοί ειδικοί τώρα πιστεύουν πως οι περιγραφές της καταστροφής της Θήρας,ενέπνευσαν τον Πλάτωνα να γράψει ένα ηθικοπλαστικό παραμύθι για την γέννηση και την πτώση ενός εξαιρετικού πολιτισμού που ονόμασε... Ατλαντίδα.

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ο θάλαμος του λιωμένου πέτρωμα κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει επεκταθεί από 10 έως 20.000.000 κυβικά μέτρα - έως και 15 φορές το μέγεθος του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου - μεταξύ του διαστήματος Ιανουαρίου του 2011 και Απριλίου του 2012. Η ανάπτυξη αυτού του « μπαλονιού» του μάγματος έχει δει στην επιφάνεια του νησιού άνοδο 8 με 14 εκατοστά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ομάδα με επισφαλή επιστήμονα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει βρεθεί εκεί.


Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια εκστρατεία, που χρηματοδοτείται από την Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες ραντάρ και δέκτες Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού Θέσης (GPS) που μπορεί να ανιχνεύσει κινήσεις στην επιφάνειας της Γης από λίγα χιλιοστά.

Τον Ιανουάριο του 2011, μια σειρά από μικρούς σεισμούς ξεκίνησε κάτω από τα νησιά της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι ήταν τόσο μικροί που θα μπορούσαν να ανιχνευθούν μόνο με ευαίσθητα σεισμόμετρα αλλά ήταν το πρώτο σημάδι της δραστηριότητας κάτω από το ηφαίστειο για να ανιχνευθεί εδώ και 25 χρόνια.


«Οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως ... προειδοποιεί» - είπε χθες, μιλώντας στην ΕΡΑ Ηρακλείου, ο καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλιανάτος, αναφερόμενος στην πρωινή ισχυρή σεισμική δόνηση -5,3 ρίχτερ 48 χλμ. Νοτιοδυτικά της Σαντορίνης- που έγινε αισθητή στην Κρήτη αλλά και την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης.

«Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει ... το κέικ της Σαντορίνης» είπε ο κ. Βαλλιανάτος, παρομοιάζοντας το ηφαίστειο με ένα κέικ, το οποίο έχει παραμορφωθεί φουσκώνοντας.
Οπως είπε, οι αρχές έχουν ήδη ειδοποιηθεί, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να έχουν εξετάσει σενάρια και τρόπους αντίδρασης, γιατί ακόμη και η πιο «απλή» εκδοχή, το να αρχίσει να βγαίνει τέφρα από το ηφαίστειο, θα έχει συνέπειες, επηρεάζοντας -αν μη τί άλλο- τα αεροπορικά δρομολόγια.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ευρύτερη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο 6μηνο στην περιοχή της Σαντορίνης, όπου μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί 20 σεισμικές δονήσεις, εντάσεως ως και...
3,5 ρίχτερ, οι οποίες, όμως, σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο συνιστούν μια προειδοποίηση ότι ενδέχεται «κάτι να συμβεί», ενώ παραπέμπει στη δεκαετία του '50, οπότε είχε παρουσιαστεί ένα παρόμοιο φαινόμενο που είχε «φέρει» έναν πολύ ισχυρό σεισμό.

Οι σεισμολόγοι, ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και συνιστούν ψυχραιμία, ενώ δεν συνδέουν τον σημερινό σεισμό με τις δονήσεις που έχουν προκληθεί τελευταία στην περιοχή της Σαντορίνης. Καθησυχαστικός για την μικροσεισμική πλην παρατεταμένη δραστηριότητα που παρατηρείται στη Σαντορίνη εμφανίστηκε ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.


Το φαινόμενο διερευνάται από τους σεισμολόγους, οι οποίοι εξετάζουν όλες τις παραμέτρους με επιφυλακτικότητα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι μεταβολές που εμφανίζονται στον φλοιό δεν συνεπάγονται κατ' ανάγκην ενεργοποίηση του ηφαιστείου και ότι οι έως τώρα εκτιμήσεις δεν είναι παρά προκαταρκτικά συμπεράσματα.

Ενα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται υπό επιστημονική παρακολούθηση, εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στη Σαντορίνη. Στην περιοχή έχει καταγραφεί πλούσια σεισμική δραστηριότητα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδεύεται από παραμορφώσεις στον στερεό φλοιό της γης.

Οπως εξηγούν οι σεισμολόγοι, τους τελευταίους 7 με 8 μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του ηφαιστείου. Οι πολλαπλές δονήσεις που έχουν καταγραφεί δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος τα 3,3 Ρίχτερ, ενώ το τελευταίο διήμερο παρουσιάστηκε μια έξαρση των φαινομένων. Παράλληλα εντοπίζονται παραμορφώσεις στον στερεό φλοιό της γης, οι οποίες δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού αλλά ανιχνεύονται με GPS. Ακόμη κι αν αυτά επιβεβαιωθούν, όπως επισημαίνουν, η πολυπλοκότητα της φύσης εμποδίζει την εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων: οι μηχανισμοί της δεν λειτουργούν πάντοτε με τον ίδιο τρόπο, ακόμη κι αν επικρατούν πανομοιότυπες συνθήκες.

Οι σεισμολόγοι εξηγούν, άλλωστε, ότι η παραμόρφωση δεν αποκλείεται να προκύπτει από καθαρά σεισμοτεκτονικές διαδικασίες που δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο. Αναλύοντας την εκδοχή αυτή επισημαίνουν ότι στη Σαντορίνη έχουν ιστορικά εκδηλωθεί σεισμικές δονήσεις μεγάλης έντασης, και ως εκ τούτου η παραμόρφωση ίσως οφείλεται σε μεταβολές των ρηγμάτων που υπάρχουν στο υπέδαφος του νησιού και όχι σε μεγαλύτερα βάθη δηλαδή στο ηφαίστειο.


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκδηλώσεις για το θέμα έχουν διοργανώσει και οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης, με καλεσμένους Ελληνες αλλά και ξένους επιστήμονες, οι οποίοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί ως προς τον κίνδυνο υψηλού σεισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από πέρυσι, πάντως, η Σαντορίνη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Σεισμολόγοι και ηφαιστειολόγοι παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή τη σεισμική ακολουθία που εκδηλώνεται.
Η ασυνήθιστη δραστηριότητα που καταγράφεται στο ηφαίστειο της Θήρας οφείλεται στη στάθμη του μάγματος που ανεβαίνει από τον πυθμένα του ηφαιστείου αυξάνοντας την πίεση στον κώνο του κρατήρα.

Οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται είναι χαμηλής έντασης, αλλά όπως εξηγούν οι επιστήμονες το εστιακό βάθος βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην επιφάνεια της Σαντορίνης και το φαινόμενο εξηγείται με την άνοδο της στάθμης του μάγματος από τον πυθμένα του ηφαιστείου το οποίο πιέζει τον κώνο του κρατήρα.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι μικρής διάρκειας με βραδείς ρυθμούς εξέλιξης, αλλά συχνά η χαρακτηριστική οσμή κλούβιου αυγού που αναδίδει το θειάφι, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στο ηφαιστιογενές υπέδαφος του νησιού, γίνεται μερικές φορές όλο πιο έντονη.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης αποτελεί παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο ηφαιστείου με καλντέρα. Το μισοφέγγαρο που ονομάζουμε Σαντορίνη, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι σχηματίζουν έναν νοητό κύκλο, στην μέση του οποίου βρίσκεται η καλντέρα της Σαντορίνης, η μεγαλύτερη στο κόσμο.

Το ηφαίστειο αφυπνίστηκε για πρώτη φορά πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνέχισε την δραστηριότητα του μέχρι και σήμερα. Σε αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα έχουν συμβεί 12 εξαιρετικά μεγάλες εκρήξεις.

Η Νέα Καμμένη και η Παλαιά Καμμένη σχηματίστηκαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις και αποτελούν το πιο πρόσφατα κομμάτια γης της Μεσογείου. Ο σχηματισμός της Νέας Καμμένης άρχισε μόλις πριν 440 χρόνια με τα τελευταία κομμάτια ηφαιστειακής λάβας πετρώνουν πάνω της μόλις εδώ και 50 χρόνια.



Η τελευταία έκρηξη έγινε το 1950. Οι κάτοικοι την έζησαν δίνουν τρομακτικές περιγραφές: «Οι φλόγες ξεπηδούσαν από την θάλασσα», «Η λάβρα εκτινασσόταν», «Κάπνα ξετυλιγόταν», «Πυρακτωμένο μάγμα ανέβλυζε», «Η θάλασσα κόχλαζε» «Οι δυνατοί σεισμοί και οι εκτινάξεις ηφαιστειακής τέφρας μας ταλαιπώρησε». Πρόκειται για μερικές μόνο από τις μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα...





Ωστόσο, εξακολουθεί να μην έχει δοθεί μια απάντηση στο μεγαλύτερο ερώτημα όλων: « Ποτέ θα ειναι η επομένη έκρηξη του ηφαιστείου;"




Αποκάλυψαν ένα απίστευτα πολιτισμό πολύ προηγμένο για την εποχή του...που καταστράφηκε από την μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του αρχαίου κόσμου.


Πηγη iefimerida,newssciencenews * goodnews.ws volcano



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου