Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Τα παιδιά μπουκώνονται με φάρμακα

Απο τον λοιμωξιολόγος και λέκτορας  Παιδιατρικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών Νίκος Σπυρίδης.


Αντιβιώσεις, αντιισταμινικά, αντιβηχικά: Οπως δείχνουν μελέτες, οι γονείς συχνά μπουκώνουν τα παιδιά τους με φάρμακα ακόμη και χωρίς συνταγή γιατρού.
Οι παιδίατροι από την πλευρά τους συντηρούν αυτόν τον φαύλο κύκλο συνταγογραφώντας φάρμακα για να καθησυχάσουν τους γονείς και όχι επειδή πραγματικά τα χρειάζονται τα παιδιά.
Tο μεγαλύτερο αγκάθι, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, είναι η υψηλή και συχνά χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση χορήγηση αντιβίωσης. Πρόσφατη έρευνα του Γ.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ Νοσοκομείου «Αττικόν»
έδειξε ότι οκτώ στους δέκα παιδιάτρους υποκύπτουν στις πιέσεις των γονέων και τελικά χορηγούν
φαρμακευτική αγωγή στα παιδιά – που συνήθως είναι αντιβίωση.

Μάλιστα, οι ίδιοι οι γιατροί παραδέχονται πως, εάν δεν κάνουν το χατίρι των γονέων, τότε το πιο πιθανό είναι να μειωθούν οι ασθενείς τους. «Ο Ελληνας δεν φεύγει από το ιατρείο χωρίς φάρμακο. Από την άλλη, μερίδα γιατρών δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει κατανοητές οι διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα των ανθεκτικών μικροβίων στη χώρα μας»,λέει στα «ΝΕΑ» ο λοιμωξιολόγος και λέκτορας Παιδιατρικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών Νίκος Σπυρίδης.


Οταν τα παιδιά λαμβάνουν αντιβιώσεις χωρίς λόγο, ο οργανισμός τους αποικίζεται από μικρόβια που διατηρούν την ανθεκτικότητά τους. Με τον τρόπο αυτόν τα “σούπερ” μικρόβια διασπείρονται και στα άλλα παιδιά και αυτά με τη σειρά τους τα μεταφέρουν στους ενηλίκους. Ο κίνδυνος των ανθεκτικών μικροβίων είναι πλέον τόσο μεγάλος, που θα ξεπεράσει τον ιό του HIV», συμπληρώνει ο κ. Σπυρίδης.
ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Κι αν κανείς θα πίστευε πως στα παιδιατρικά νοσοκομεία η κατάσταση είναι
ελεγχόμενη, πρόσφατη μελέτη δείχνει πως η «εκτός ένδειξης» χορήγηση αντιβίωσης αποτελεί τον κανόνα. Δεν πρόκειται ωστόσο για ελληνική πρωτοτυπία. Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «European Journal of Clinical Pharmacology» διεξήχθη σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες – Αγγλία, Ιταλία και Ελλάδα. Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων και ο κ. Σπυρίδης) διαπίστωσαν πως συχνά οι μικροί ασθενείς λαμβάνουν λάθος δόση φαρμάκων, τους χορηγούνται αντιβιώσεις για μη ενδεδειγμένη πάθηση ή λαμβάνουν σκευάσματα που δεν είναι για την ηλικία τους.

Είναι ενδεικτικό, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ότι δύο στα δέκα νεογνά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έλαβαν αντιβιοτικό μη ενδεδειγμένο για την ηλικία τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Αγγλία ήταν 4,3% και για την Ιταλία 2,2%.
Πάντως, όπως διευκρινίζουν οι λοιμωξιολόγοι, τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν έχουν μελετηθεί σε μικρά παιδιά, γι’ αυτό και δεν φέρουν ένδειξη χορήγησης σε μωρά κάτω των 3 μηνών.
Γιατροί παραδέχονται πως χορηγούν φάρμακα για χατίρι των γονέων συνέχεια στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ..

Σούπερ αντισώματα ανέπτυξαν όσοι πέρασαν τη γρίπη των χοίρων

Σύμφωνα με μελέτη, όσα άτομα είχαν κολλήσει τη γρίπη των χοίρων έχουν αναπτύξει ανθεκτικά
αντισώματα έναντι πολλών στελεχών της γρίπης, περιλαμβανομένων και της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1),της νέας γρίπης (Η1Ν1) και της κοινής γρίπης.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ατόμων ανέπτυξε, λόγω της μόλυνσης με τον H1N1, μία ασυνήθιστη ανταπόκριση




«Ο τρόπος που ανταποκρίθηκε το ανοσοποιητικό σύστημα όσων πέρασαν τη γρίπη είναι
ιδιαίτερα ελπιδοφόρος, καθώς μας δίνει την ελπίδα παρασκευής ενός αντιγριπικού εμβολίου για στελέχη του ιού που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί» εξηγεί ο καθηγητής ιολογίας Patrick Wilson από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Οι ειδικοί ελπίζουν πως το εμβόλιο όχι απλώς θα προστατεύει από τα στελέχη της γρίπης, αλλά θα
διαρκεί τουλάχιστον μία δεκαετία, αν όχι για ολόκληρη τη ζωή.
Τα εμβόλια της γρίπης και τα φάρμακα επικεντρώνονται στις πρωτεΐνες αιμογλουτινίνη και νευραμινιδάση,οι οποίες συνδέονται σε υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων και προκαλούν την ασθένεια.
Πηγή: ygeia.tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου