Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Τρόφιμα - δηλητήρια στο πιάτο μας

  
Η διαδρομή που ακολουθεί το τρόφιμο από το χωράφι και τη κτηνοτροφική μονάδα μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή είναι… ναρκοθετημένη. Διοξίνες, τρελές αγελάδες, μυκοτοξίνες, φυτοφάρμακα και ένα σωρό άλλες τοξικές ουσίες απειλούν την υγεία μας.

Πλούσιο σε αντιβιοτικά, επικίνδυνες τοξίνες, φυτοφάρμακα, χρωστικές ουσίες και συντηρητικά είναι το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η αγορά κατακλύζεται από ακατάλληλα τρόφιμα, τα οποία φθάνουν στο πιάτο μας και εμείς, ανυποψίαστοι για τους κινδύνους που περικλείει η κατανάλωσή τους, τα τρώμε και μάλιστα με ευχαρίστηση. Ένα μικρό λάθος στη διατροφική αλυσίδα μπορεί μέσα σε λίγα 24ωρα να εξελιχθεί σε σοβαρή κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία. 


Όσο εύκολα και γρήγορα εξαπλώνεται το πρόβλημα, τόσο δύσκολα τίθεται υπό έλεγχον. Η διατροφική κρίση που ξέσπασε στην Κύπρο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες προκάλεσε πανικό και ανάγκασε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής, όπως γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.Η επιλογή της κατάλληλης τροφής δεν είναι πλέον εύκολη υπόθεση. Τα τρόφιμα είναι σήμερα περισσότερο επεξεργασμένα και συνεπώς δεν εξαρτώνται πλέον όλα από τη μάνα φύση. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν έλεγε κανείς ότι η φύση έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και πρωταρχικό ρόλο παίζει πλέον η χημεία. 

Τα λαχανικά και τα φρούτα βομβαρδίζονται από φυτοφάρμακα, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά στα μικρόβια, ενώ σε πολλά άλλα είδη διατροφής προστίθενται συντηρητικά και χρωστικές ουσίες για ν' αποκτήσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, να έχουν ελκυστικό χρώμα, άρωμα και γεύση. Μέχρι να φθάσει στον καταναλωτή το τρόφιμο περνά από πολλά χέρια και επιδέχεται πολλές αλλαγές, με κίνδυνο να μετατραπεί σε δηλητήριο. 

Το αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη για ασφαλή διατροφή καταπατείται, επίσης, από την ασυνειδησία που επιδεικνύουν κάποιοι επιτήδειοι έμποροι, αλλά και εξαιτίας της απουσίας σοβαρού ελεγκτικού μηχανισμού. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η διαδρομή που ακολουθεί η τροφή από το χωράφι και την κτηνοτροφική μονάδα μέχρι το πιάτο μας είναι ναρκοθετημένη. Αρκεί να υπενθυμίσουμε δύο μόνο διατροφικά σκάνδαλα, που έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Τρελές αγελάδες και διοξίνες συγκλόνισαν τους Ευρωπαίους καταναλωτές και ακόμη δεν έχει σβήσει από τη μνήμη μας ο πανικός που προκλήθηκε από τη μόλυνση της διατροφικής αλυσίδας.

Ασπαρτάμη Ε951(ουσία που βρίσκεται σε προιόντα Light): ύποπτη για καρκινογενέσεις και επικίνδυνη για προβλήματα στους νεφρούς(Εντομοκτονο Τερμιτων)Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Επίσης άτομα αλλεργικά σε αυτήν εμφανίζουν πονοκέφαλο και βλάβες στον εγκέφαλο. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.
 Καφεΐνη Τοξική σε υψηλές δόσεις. Σχετίζεται με υπέρταση, εμετούς, ημικρανίες, διάρροιες, αϋπνίες, τρέμουλο χεριών, συχνοουρία, αλλά βοηθάει στην παροχή ασβεστίου στον οργανισμό.
 Υδροχλωρική κινίνη Ημικρανίες, ναυτία, εμβοές των ώτων, θολωμένη όραση.
 Το FDA (Food and Drug Administration) συνιστά περιορισμό των δόσεων.
 Ταυρίνη Διάρροιες και πεπτικά έλκη λόγω υπερβολικής κατανάλωσης. Οι διαβητικοί και οι υπογλυκαιμικοί ασθενείς θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν κάτω από ιατρική επιτήρηση καθώς έχει   βρεθεί ότι περιορίζει τη δραστικότητα της ινσουλίνης.

                                                                   Οι κατηγορίες


Χρωστικές ουσίες                                                                          Ε100-180
Συντηρητικές ουσίες                                                                        Ε200-297
Αντιοξειδωτικές ουσίες                                                                   Ε300-321
Ομοιογενοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικές ουσίες                   Ε322-495
Βοηθητικές ουσίες επεξεργασίας                                                  Ε500-585
Ουσίες ενισχυτικές της γεύσης                                                           Ε620-640
Παράγοντες που βελτιώνουν την εξωτερική όψη                          Ε900-948
Αέρια συσκευασίας                                                                          Ε941-948
Γλυκαντικές ουσίες                                                                          Ε950-967
Διάφορες άλλες προσθετικές ουσίες                                                  Ε999-1518

                              Χρωστικές ουσίες:  Ε 100-199 

Πρόκειται για «μπογιές τροφίμων» που χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους, επειδή δίνουν χρώμα στο τρόφιμο. Η προσθήκη χρωστικών, σε τροφές, για βρέφη και νήπια, δεν επιτρέπεται. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: παγωτά, γαριδάκια-πατατάκια, αναψυκτικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, τυποποιημένα γλυκά, γρανίτες, ζαχαρωτά, ζελέδες, καραμέλες, έτοιμες τούρτες και κέικ, γλειφιτζούρια, τσίκλες, μαργαρίνες, ταραμά, μουστάρδα, διάφορα ποτά (αποστάγματα, λικέρ, κόκα-κόλα), κοκτέιλ φρούτων, λουκάνικα και ψημένα προϊόντα. Οι πιο επικίνδυνες χρωστικές: Ε102 (ταρτραζίνη), Ε104 (κίτρινο κινολίνης), Ε110 (κίτρινο sunset FCF, κιτρινοπορτοκαλί S), Ε120 (κοχελίνη, καρμινικό οξύ, καρμίνες), Ε122 (αζωρουμπίνη, καρμοϊσίνη), Ε123 (αμαράνθη), Ε124 (ερυθρό κοχελίνης Α), Ε127 (ερυθροσίνη), Ε131 (μπλε πατεντέ V), Ε132 (ινδικοτίνη ή ινδικοκαρμίνη), Ε133 (λαμπρό κυανό FCF), Ε150, Ε150Α, Ε150C (καραμελόχρωμα), Ε154 (καστανό FK), Ε155 (καστανό ΗΤ), Ε160 (ανάτο ή μπιξίνη/νορμπιξίνη), Ε160Α, Ε160Β, E160C (εκχύλισμα πάπρικας) Ενδεχόμενες παρενέργειες: καρκινογένεση, αλλεργίες, ερύθημα, υπερκινητικότητα, αϋπνία, άσθμα, γαστρεντερικά προβλήματα, μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, προβλήματα θυρεοειδή


                                        Συντηρητικές ουσίες: Ε 200-299


 Χρησιμοποιούνται προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωση των τροφίμων από μικροοργανισμούς και να αυξηθεί ο χρόνος διατήρησης τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: μαρμελάδες, κονσέρβες, αναψυκτικά, κρασιά, μπύρες, ζαμπόν, λουκάνικα, κονσερβοποιημένα κρέατα και ψάρια, είδη ζαχαροπλαστικής, κρουασάν, έτοιμα κέικ, μπισκότα, μαργαρίνες, ψωμί για τοστ, σνακς, σαλάτες, ζελέδες, σάλτσες κ.α. Οι πιο επικίνδυνες: Ε202 σορβικό κάλιο, Ε210 (βενζοϊκό οξύ), Ε211 (βενζοϊκό νάτριο), Ε212 (βενζοϊκό κάλιο), Ε214 (Ρ-υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο), Ε215 (άλας Ρ-υδροξυβενζοϊκού αιθυλίου με νάτριο), Ε218 (Ρ-υδροξυβενζοϊκό μεθύλιο), Ε219 (άλας Ρ-υδροξυβενζοϊκού μεθυλίου με νάτριο), Ε220 (διοξείδιο του θείου), Ε249 (νιτρώδες κάλιο), Ε250 (νιτρώδες νάτριο), Ε251 (νιτρικό νάτριο), Ε252 (νιτρικό κάλιο), Ε262 (οξικό νάτριο), Ε270 γαλακτικό οξύ, Ε282 προπιονικό ασβέστιο, Ε296 (μηλικό οξύ). 
Ενδεχόμενες παρενέργειες: Τοξικολογική επικινδυνότητα, καρκινογένεση, αλλεργίες, υπερκινητικότητα, νευρικές διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, κρίσεις άσθματος, εντερικές διαταραχές, αναιμία. 





Αντιοξειδωτικές ουσίες: Ε 300-399

Αποτρέπουν ή επιβραδύνουν τις αλλοιώσεις στην οσμή και τη γεύση που προκαλούνται από την οξείδωση των τροφίμων και επιμηκύνουν το χρόνο διατήρησής τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: μπισκότα, καραμέλες, τσίχλες, πατατάκια, ζελεδάκια, αφυδατωμένα προϊόντα (πατάτες, σκόνη για πουρέ κ.ά.), έτοιμα μίγματα για παρασκευή γλυκισμάτων, φυτικά λίπη και έλαια τηγανίσματος. Τα πιο επικίνδυνα: Ε300 (ασκορβικό οξύ), Ε310 (γαλλικός προπυλεστέρας), Ε311 (γαλλικός οκτυλεστέρας), Ε312 (γαλλικός δωδεκυλεστέρας), Ε316 (ερυθορβικό νάτριο ή ισοσκορβικό νάτριο), Ε320 (βουτυλική υδροξυανισόλη ή ΒΗΑ), Ε321 (βουτυλική υδροξυτολουόλη ή ΒΗΤ), Ε330 (κιτρικό οξύ), Ε375 (νιασίνη VitB3) 
Ενδεχόμενες παρενέργειες: καρκινογένεση, ηπατική βλάβη, διαβήτη, αλλεργίες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά, γαστρικές ενοχλήσεις, άσθμα, αρνητικές επιδράσεις στα οιστρογόνα των κοριτσιών.  

       Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές:Ε400-499

Συντελούν στη δημιουργία ενός ομοιογενούς μίγματος σε ένα τρόφιμο στο οποίο υπάρχουν δύο ή περισσότερα υλικά. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: παγωτά, σοκολάτες, αναψυκτικά, κρουασάν, έτοιμες τούρτες και κέικ Τα πιο επικίνδυνα: Ε407 (καραγενάνη), Ε414 (αραβικό κόμμι), Ε420 (σορβιτόλη και σιρόπι σορβιτόλης) Ε422 (γλυκερόλη), Ε430 (στεατικό πολυοξυαιθυλένιο), Ε440 (πηκτίνη), Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινικό νάτριο) Ε471 μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, Ε472Β γαλακτικοί εστέρες. Ενδεχόμενες παρενέργειες: Έλκη, βλάβες εμβρύου, καρκινογένεση, αλλεργίες, άσθμα, κεφαλαλγία, διαβήτη

                                   Ρυθμιστές οξύτητας: Ε 501-540


Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: αναψυκτικά, σοκολάτες, ζαχαρωμένα φρούτα και σε κατεψυγμένα και αφυδατωμένα προϊόντα αυγών. Τα πιο επικίνδυνα: Ε503 (όξινο ανθρακικό αμμώνιο) Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο) Ενδεχόμενες παρενέργειες:. Επικίνδυνα για βρέφη, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδιά. Οστεοπόρωση, Αλτσχάιμερ. Ερεθιστικό για τους βλεννογόνους, πιθανή απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου

                Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης: Ε 620-640 
 Είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα σε τρόφιμα που προσφέρονται σε καταστήματα γρήγορου φαγητού. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: γαριδάκια-πατατάκια, αλλαντικά, αρτύματα, κονσέρβες, κύβους γεύσης, σακχαρώδη προϊόντα, σάλτσες και σούπες στιγμιαίας παρασκευής, κατεψυγμένα γεύματα με κρέας, φαγητά εστιατορίων κ.α. Τα πιο επικίνδυνα: Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο ή MSG), Ε620 (γλουταμινικό οξύ), Ε621 (γλουταμινικό νάτριο), Ε622 (όξινο γλουταμινικό κάλιο), Ε623 (όξινο γλουταμινικό ασβέστιο), Ε627 (γουανιλικό νάτριο), Ε631 (ινοσινικό δινάτριο), Ε632 (ινοσινικό νάτριο), Ε635 (ινοσινικό κάλιο), Ε635 (άλατα με νάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων). Ενδεχόμενες παρενέργειες: Βλάβες στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο, μείωση πνευματικής απόδοσης, υπερκινητικότητα, αλλεργίες, ναυτίες, πονοκέφαλοι, υπογλυκαιμίες, παχυσαρκία. Υψηλός κίνδυνος για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς

                      Γλυκαντικές ουσίες: Ε 950-970
Χρησιμοποιούνται, αντί της ζάχαρης ή της γλυκόζης. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: σε διαιτητικά τρόφιμα, αναψυκτικά-γλυκά- μαρμελάδες-καραμέλες-τσίκλες τύπου Light, σε τρόφιμα για διαβητικούς και τρόφιμα με λίγες θερμίδες, ψημένα προϊόντα, τσίχλες και επιδόρπια ζελατίνης κ.ά. Οι πιο επικίνδυνες: Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο), Ε951 (ασπαρτάμη), Ε952 (κυκλαμικό οξύ), Ε962 (άλας ασπαρτάμης-ακετοσουλφάμης), Ε966 (λακτιτόλη). 

Ενδεχόμενες παρενέργειες: ημικρανίες, αλλαγές στη διάθεση, ναυτία, διάρροιες, γαστρεντερικές διαταραχές. Η ασπαρτάμη έχει συσχετιστεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος . 


Μερικα απο τα πιο επικινδυνα ειναι τα εξης 
1)  Ε102 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ (ταρτραζίνη,οπως ειναι το χημικο ονομα του) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση
στα πειραματόζωα. Η HACSG. (Hyperactive Children’s Support Group) συνιστά να αποφεύγεται. Συγχυτικές καταστάσεις, αϋπνίες σε παιδιά, επέμβαση στα πεπτικά ένζυμα. Απαγορεύεται σε Νορβηγία και Φινλανδία. Περιορισμένη χρήση σε Σουηδία και Γερμανία.

2)Ε220 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 12- Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 αφορα την ισορροπια του νευρικου συστηματος.

3)Ε338 ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ KAI ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ φωσφορικό οξύ είναι ένα ανόργανο οξύ με χημικό τύπο H3PO4

4)Ε160 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ(ανάτο ή μπιξίνη/νορμπιξίνη) Στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Να αποφεύγεται γιατί προκαλεί υπερκινητικότητα,
αποφεύγεται. Εχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες

5)E160C (εκχύλισμα πάπρικας) Να αποφεύγεται. Εχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες.ερύθημα,κνίδωση, διάχυτο αγγειονευρωτικό οίδημα και σχετίζεται με την πρόκληση άσθματος.

6)Ε110 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ (κιτρινοπορτοκαλί S) Ασθμα, ερύθημα,υπερκινητικότητα, κνίδωση, ρινίτιδα, ρινική συμφόρηση,αλλεργίες, υπερευαισθησία, όγκοι νεφρού, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, υπογάστριος πόνος, ναυτία και εμετός,δυσπεψία, αυξημένες περιπτώσεις όγκων σε ζώα. Απαγορευμένο στη Νορβηγία.

 7)Ε124 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ (ερυθρό κοχενίλης Α χημικη ονομασια) Καρκινογένεση σε ζώα, άσχημες αντιδράσεις από ασθματικούς και αλλεργικούς στην ασπιρινη.Ερύθημα, υπερκινητικότητα. Απαγορεύεται σε Καναδά, ΗΠΑ και Νορβηγία. Περιορισμένη χρήση στη Σουηδία 

8)Ε130 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ καψαϊκίνη προκαλεί τη διαστολή των αρτηριών

9)Ε300(ασκορβικό οξύ) Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί διάβρωση των δοντιών, εμετούς, διάρροιες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά  (αν η ημερήσια δόση ξεπερνά τα 10 gr). 

10)Ε150ΥΠΟΠΤΟ(καραμελόχρωμα)Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων.Καταστροφή της VitB6.Πιθανές βλάβες στα γονίδια.Υπερπλασία εντέρου και νεφρών. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται.

 11)Ε466 ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ(καρβοξυμεθυλικό κυτταρινικό νάτριο) Το Εθνικό Ινστιτούτο της Αμερικής για τον καρκίνο δηλώνει ότι πρέπει να απαγορευθεί ως προσθετικό τροφίμων 

12) Ε211 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ(βενζοϊκό νατριο χημικη ονομασια)έχει την ικανότητα απενεργοποίησης μερών του DNA, κάτι που θα μπορούσε  να συνδέεται με την κίρρωση του ύπατος ή την  ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον.Υποπτο για νευροτοξικότητα.

13) Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο) Πρέπει να αποφεύγεται. Απαγορεύεται στην Αυστραλία. Κίνδυνος για βρέφη, ηλικιωμένους   και  ανθρώπους με  προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδιά. Πιθανή σύνδεση με οστεοπόρωση και με νόσο Αλτσχάιμερ.

14)Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο - MSG) Πάρα πολύ τοξικό. Μπορεί να καταστρέψει το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα ασθένειες όπως Χάντινγκτον, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Υψηλός κίνδυνος για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και  καρδιοπαθείς.     


                                                                                                    
Και η λιστα ειναι μακραν και δεν συμμαζεύετε στο τι ταΐζουν εμας και τα παιδια
μας κυρίως...

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση πρόσθετων ουσιών; Χρησιμοποιούμε ωφέλιμα φυσικά βελτιωτικά και συντηρητικά όπως είναι το μέλι, το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο και τα διάφορα βότανα, ρίγανη, μέντα, λεβάντα, δαφνόφυλλα κ.λπ. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να καταναλώνουν ανεξέλεγκτα παγωτά, σνακ, μπισκότα, κρουασάν κ.α. τα οποία εκτός από συντηρητικά και πρόσθετα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη και προκαλούν παχυσαρκία και μελλοντικές παθήσεις. 
                                                                           

Πρέπει να γνωρίζουμε πως όσο περισσότερο από την αρχική του μορφή απομακρύνεται ένα τρόφιμο, τόσο αυξάνεται η επικινδυνότητά του. Επιστρέφουμε στην κουζίνα μαγειρεύοντας για μας και τα παιδιά μας, μειώνοντας τα επιβαρυμένα έτοιμα γεύματα. 

Ακολουθούμε παραδοσιακά πρότυπα διατροφής προτιμώντας φρέσκα, φυσικά προϊόντα εποχής (φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, φρέσκο γάλα) και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα.....
                                                                                                  



 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου