Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή

Χιλιάδες διαδηλωτές γεμίζουν και σήμερα  την πλατεία Συντάγματος, μια ημέρα μετά την μεγαλειώδη συγκέντρωση της Τετάρτης. Απροσπέλαστο για τα οχήματα είναι το κέντρο της Αθήνας καθώς ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα καθώς προγραμματίζει περικύκλωση της Βουλής. Οι άλλες δύο συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και στο Πολεμικό Μουσείο κατέληξαν και αυτές γύρω στις 10:30 στο Σύνταγμα. Τα μέλη του ΠΑΜΕ δηλώνουν ότι θα παραμείνουν έξω από τη Βουλή μέχρι την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ βουλευτές του ΚΚΕ αναμένεται να δώσουν και εκείνοι το «παρών» στη συγκέντρωση.

      


Στη Βασ. Σοφίας, έχει στηθεί σιδερένιος φράχτης από τα ξημερώματα της Πέμπτης, εν όψει της νέας συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στις 11:00, αυτή τη φορά στο Σύνταγμα. Από νωρίς το πρωί έχει αρχίσει και συγκεντρώνεται κόσμος στο Σύνταγμα. Και όλα αυτά μετά τη μεγαλειώδη χθεσινή συγκέντρωση που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.Στο μεταξύ, σε μία μάχη χωρίς αύριο εξελίσσεται η σημερινή κατ’ άρθρο ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, με κύριο θέμα το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις.  Η κυβέρνηση μπορεί να ξεπέρασε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον σκόπελο επί της αρχής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με ψήφους 154 υπέρ και 141 κατά, τα προβλήματά της όμως όχι μόνο παραμένουν αλλά και αυξάνονται.
Πολλοί βουλευτές σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και στον «πονοκέφαλο» της κυρίας Λούκας Κατσέλη προστέθηκε αρχικά και αυτός της κυρίας Βάσως Παπανδρέου η οποία όμως, τελικά, κατά την ομιλία της στη Βουλή, παρά το ότι  διαμήνυσε ότι προβληματίζεται για την πορεία της χώρας, έκανε σαφές ότι θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.
 «Ψηφίζω για τελευταία φορά και έχω συνειδησιακό πρόβλημα»
«Να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες» από την επαύριον της Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Κυριακής, ζήτησε η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου δηλώνοντας σε δραματικούς τόνους στην Βουλή ότι «δεν πάει άλλο». 
«Η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει», τόνισε διευκρινίζοντας πάντως ότι θα ψηφίσει το άρθρο 37 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις: «Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα όπως πάρα πολλοί άλλοι βουλευτές», είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι «είναι η τελευταία φορά»!

Αποκάλυψε ωστόσο ότι είχε αποφασίσει να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο, αν και επί της αρχής στήριξε το πολυνομοσχέδιο: «Ψήφισα κατ’ αρχήν και είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω το 37 ως μια συμβολική κίνηση ότι πέρα από τις κόκκινες γραμμές της τρόικας υπάρχουν και οι δικές μας κόκκινες γραμμές».Όπως όμως εξήγησε, προηγήθηκε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου μετά από δική του πρωτοβουλία, όπου της εκτέθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης.
«Με διαβεβαίωσε ότι ακόμη και ένα άρθρο αν δεν ψηφιστεί, δεν θα δοθεί η έκτη δόση», είπε η κυρία Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός της ζήτησε «να του δοθεί η δυνατότητα να διαπραγματευθεί με καλύτερες όρους» στην κρίσιμη σύνοδο της Κυριακής. «Δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη να μην δοθεί η δόση», είπε η πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ αν και τάχθηκε κατά του πολυνομοσχεδίου λέγοντας ότι βρίσκεται στην κατεύθυνση της άγριας λιτότητας εις βάρος των συνήθων υπόπτων και ότι θα επιτείνει την ανεργία, επισημαίνοντας ότι «η αποτυχία στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου πέρα από τις αδυναμίες μας ήταν αναμενόμενη».

«Είχα προειδοποιήσει ότι το μίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής θα οδηγούσε στην αύξηση του χρέους και στην μη επίτευξη των στόχων», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται η «άμεση αφύπνιση όλων μας», καλώντας τους βουλευτές «να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων πέρα από προσωρινά κομματικά οφέλη»: «Η κοινωνία έχει καταδικάσει συλλήβδην το πολιτικό σύστημα. Δεν θα υπάρχουν καλοί και κακοί πολιτικοί», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «αυτός θα είναι μεγαλύτερο πολιτικός εφιάλτης μετά το ‘67»!
Σε ερώτηση του Βήματος για το τι είδους πολιτικές πρωτοβουλίες ζήτησε από τον Πρωθυπουργό απάντησε: «Ή εθνική συννενόησης ή εκλογές».

Βουλευτές πλησίασαν την κυρία Παπανδρέου όπως οι κ.κ. Κατερίνα Πατζελή,  Μαρία Θεοχάρους και της είπαν ότι «η τελευταία φράση την οποία διατύπωσε, περί ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών μας ικανοποίησε όλους». Από τις 12:45 το μεσημέρι η κυρία Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στον Πρωθυπουργό όπου με τη βοήθεια των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Γ. Κουτρουμάνη προσπαθούν να την μεταπείσουν αναφορικά με το άρθρο 37. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο πρωθυπουργικό γραφείο, ακολουθεί με κλεισμένο ραντεβού, ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Στην κυβέρνηση υπάρχουν επίσης ανησυχίες για απρόβλεπτες αντιδράσεις από βουλευτές που δεν εκδηλώνονται και έχουν κρατήσει κλειστά τα χαρτιά τους, οι οποίοι μπορεί να αναθαρρήσουν από τη στάση των δύο κυριών και να προβούν σε ανάλογη αντίδραση.

Η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή, ουσιαστικά θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης καθώς αν ψηφιστεί με οριακή πλειοψηφία θα την αποδυναμώσει και θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις μετά τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, που αναμένεται να δρομολογήσει νέες εξελίξεις στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα έχει σήμερα ιδιαίτερες συναντήσεις με βουλευτές του κόμματός του, ενώ το βράδυ της Τετάρτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βάσω Παπανδρέου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει στο γραφείο του στη Βουλή την πρώην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη ενώ δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του ως προς την κυρία Παπανδρέου.Και ο βουλευτής Β' Πειραιώς Δημήτρης Λιντζέρης ήρε τις επιφυλάξεις του προσχώρησε τελικά σε αυτούς που ψηφίζουν «ναι» στο πολυνομοσχέδιο. Τόνισε μάλιστα ότι πρόκειται για «ψήφο ανάγκης και αναμονής για λυτρωτικές πρωτοβουλίες και όχι για ψήφο εμπιστοσύνης και αποδοχής».Να σημειωθεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προβληματίζονται και σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησής τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ.Επίσης, σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο 37 έχουν διατυπώσει και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Κώστας Καρτάλης, Αννα Νταλάρα, Σούλα Μερεντίτη και Δημήτρης Βαρβαρίγος.






Πηγη εφημεριδα το Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου