Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Το όραμα του Μπαράκ Ομπάμα για τη «νέα» ΝΑSA Ο πλανήτης Άρης


Τις επικρίσεις εναντίον της νέας πολιτικής της Ουάσινγκτον για τη NASA προσπάθησε να αμβλύνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάζοντας την Πέμπτη (15/4) την στρατηγική του για τη διαστημική υπηρεσία.

Με φόντο την κάψουλα Orion η ομιλία του Αμερικανού προέδρου στη NASA 

Μιλώντας στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, όπου η πρόσφατη ακύρωση του προγράμματος Orion προστέθηκε στους φόβους για απώλειες αρκετών θέσεων εργασίας στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, ο Ομπάμα εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Προσπάθησε επίσης να κατευνάσει τους φόβους αρκετών πως οι ΗΠΑ θα καταλήξουν «ουραγοί» στην εξερεύνηση του Διαστήματος, φόβο που είχε εκφράσει ακόμα και ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, ο Νιλ Αρμστρονγκ.«Κανείς δεν είναι περισσότερο αφοσιωμένος στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, στην εξερεύνηση του Διαστήματος, από εμένα -αλλά πρέπει να το κάνουμε έξυπνα».

Η ενίσχυση του προϋπολογισμού της NASA κατά 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προωθήσει τον σχεδιασμό νέων επιχειρήσεων.

Σκιαγραφώντας το φιλόδοξο όραμά του, έθεσε διαδοχικούς στόχους, σε μία βήμα προς βήμα προσέγγιση -έναν «οδικό χάρτη»- με απώτερο στόχο τον Αρη: Μέχρι το 2025 την ανάπτυξη ενός διαστημοπλοίου ικανού για εξερεύνηση στο Βαθύ Διάστημα και από τα μέσα της δεκαετίας του 2030 τη σταδιακή αποστολή αστροναυτών αρχικά σε ένα αστεροειδή, αργότερα σε τροχιά γύρω από τον Αρη και τέλος στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

«Η Αμερική θα στείλει με ασφάλεια αστροναύτες στον Αρη και θα τους γυρίσει πίσω. Ελπίζω και εγώ να ζω ακόμη μέχρι τότε» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης ότι θα «αναβιώσει» το πρόγραμμα Orion, με μια ελαφρύτερη έκδοση της κάψουλας, η οποία όμως θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως όχημα διαφυγής από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σε περίπτωση ατυχήματος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου