Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ένα παράξενο ψάρι με ανθρώπινα δόντια



Ένα παράξενο ψάρι με ανθρώπινα δόντια έπιασε ο 15χρονος Δημήτρης Ντέμπλας από τη Συκιά που πήγε για ψάρεμα μαζί με τον πατέρα του.
Στις 6.30 τα ξημερώματα έριξαν συρτή στην περιοχή Άγιος Ιωάννης στη Συκιά και σε μόλις 4 μέτρα βάθος έπιασαν ένα περίεργο ψάρι, το οποίο δεν είχε βράγχια παρά μόνο δύο τρύπες στα πλευρά του απ’ όπου ανάπνεε.
Ο Θόδωρος Ντέμπλας, χρόνια ψαράς στην περιοχή, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που είδε τέτοιο ψάρι. «Το ψάρι αυτό έχει σκληρό δέρμα, δεν έχει βράγχια και από την ώρα που το βγάλαμε ανέπνεε μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση επίσης ότι τα χείλη και τα δόντια του ψαριού, έμοιαζαν με ανθρώπου» είπε.
Το ψάρι θα σταλεί για περεταίρω εξέταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να διαπιστωθεί αν είναι δηλητηριώδες και ποια είναι η προέλευσή του. Εικάζεται ότι πρόκειται για ψάρι που μετανάστευσε από νοτιότερες περιοχές, όπως ο λαγοπόδαρος, λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών.

Πηγή halkidikinews.gr




Επισεις ενα από τα πιο παράξενα ψάρια είναι το ψάρι Pacu που ζει στην Βραζιλία. Τα ψάρια Pacu, ξαδέλφια των πιράνχας, είναι γνωστά και ως «frugivores» τα ψάρια με τα ανθρώπινα δόντια.
Με τα δόντια τους μπορούν να ραγίσουν και να τραφούν με ξηρούς καρπούς αλλά και με φρούτα. Στις περιοχές του Αμαζονίου, η μεγαλύτερη απειλή για τα Pacu είναι η εμπορική αλιεία.




Έκπληκτος έμεινε ένας 23χρονος  μαζί με τον πατέρα του, όταν την ώρα που ψάρευαν κοντά στο λιμάνι της Μυτιλήνης εντόπισαν ένα περίεργο ψάρι με ανθρώπινα δόντια και παχιά χείλη.
Το ψάρι αυτό δεν είχε βράγχια αλλά δυο μικρές τρύπες στα πλευρά του από τις οποίες ανέπνεε.
Όπως δήλωσε στο lesvosnews.gr ο 23χρονος ερασιτέχνης ψαράς και ο πατέρας του , ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε  το γεγονός, ότι επέζησε για 4 ώρες έξω από το νερό ενώ άλλα ψάρια δεν αντέχουν τόσο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ψάρι αυτό ονομάζεται Βαλιστής ή γουρουνόψαρο και πρόκειται για ένα είδος ψαριού που ζει κυρίως σε τροπικές θάλασσες και τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής (άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσίων περιοχών της χώρας μας) εντοπίστηκε στο Νότιο Αιγαίο από την Κρήτη έως τις Κυκλάδες και τώρα και στο Β.Αιγαίο.
Να σημειώσουμε ότι το ψάρι αυτό είναι το δεύτερο που εντοπίζεται στην Ελλάδα μετά από αυτό της Χαλκιδικής που βρέθηκε πριν λίγες μέρες από έναν 45χρονο ψαρά στην Συκιά Σιθωνίας.

Ρεπορτάζ:Χριστίνα Βάιου


Διαβάστε περισσότερα: http://www.lesvosnews.gr





 Το ψάρι αναμένεται να σταλεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να διαπιστωθεί εάν είναι δηλητηριώδες και ποια ακριβώς είναι η προέλευση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες... επιστημόνων η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα πολλοί οργανισμοί μεταξύ των οποίων και τα ψάρια να μεταναστεύουν σε βορειότερα μέρη καθόσον οι τόποι τους γίνονται πλέον αφιλόξενοι γι αυτά λόγω των έντονων κλιματολογικών αλλαγών που συντελούνται. Φόβοι εκφράζονται μήπως τα ψάρια αυτά είναι τοξικά.



Το ιδιο ειδος ψαριου πιάστηκε πριν από καιρό σε λίμνη της Καρολίνας των Η.Π.Α.
Ο ερασιτέχνης ψαράς, αντιλήφθηκε αμέσως πως "κάτι μεγάλο ερχότανε στην επιφάνεια" αλλά δεν περίμενε ότι αυτό το "κάτι" θα του δάγκωνε το χέρι βγαίνοντας από τη θάλασσα!
Με μήκος 48 εκατοστών και βάρος 2 κιλών, το συγκεκριμένο ψάρι είναι σίγουρα το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή.
Το πιθανότερο είναι ότι μεγάλωσε σε μακρινό, εξωτικό περιβάλλον και στη συνέχεια αφέθηκε με κάποιον τρόπο στη λίμνη! Τα -σχεδόν- ανθρώπινα δόντια του ψαριού, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των βιολόγων οι οποίοι έλαβαν δείγματα και τα έστειλαν για αναλύσεις, προκείμενου να προσδιοριστεί με ακρίβεια το είδος του!
Εξωτερικά το ψάρι θυμίζει έντονα το είδος Pacu, που ζει στον Αμαζόνιο και είναι συγγγενής των πιράνχας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου