Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Κρύσταλλοι βρέθηκαν σε θαλάμους μάγματος που μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν της ηφαιστειακές εκρήξεις







Με την ανταλλαγή κίνησης σε κρυστάλλους που περιβάλλονται στον ηφαιστειακό βράχο, οι επιστήμονες και οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσαν να πάρουν μια καλύτερη ιδέα για το πότε θα συμβούν εκρήξεις.


Περισσότερα από 500 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κοντά σε ηφαίστεια που θα μπορούσαν να εκραγούν με ελάχιστη ή καμία σαφή προειδοποίηση, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, ακόμη και παγκόσμιες επιπτώσεις στο κλίμα, όπως στην περίπτωση της έκρηξη του 1991 του ηφαιστείου Pinatubo. Αν και οι επιστήμονες παρακολουθούμε πολλά από τα ηφαίστεια του κόσμου,τις μετακινήσεις του εδάφους, των εκπομπών αερίων και άλλα σημάδια της αναταραχής, οι ηφαιστειολόγοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε απευθείας σύνδεση με δραστηριότητα στην επιφάνεια, με την ηφαιστειακή αλλαγή υδραυλικών βαθιών υπόγειων.

Για να μάθουν περισσότερα για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην πρόβλεψη οι ερευνητές ερεύνησαν το μάγμα μέσα από τα ηφαίστεια. Κρύσταλλα συχνά αναπτύσσονται μέσα σε θαλάμους μάγματος, μεγάλες ρωγμές των πετρωμάτων και καυτά υγρά κάτω από τα ηφαίστεια.

" Τα Κρύσταλλα μπορεί να θεωρηθούν σαν ένα βιβλίο ", δήλωσε ο ερευνητής Κέιτ Σόντερς, ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία. «Αν κατανοήσουμε πώς να τα διαβάσουμε, καθώς περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για το σχηματισμό του μάγματος.« Αλλαγές στη συμπεριφορά στο μάγμα που καταγράφετε σε κρυστάλλους θα μπορούσε με τη σειρά του να ρίξει φως σε ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ανάπτυξη κρυστάλλων

Κρύσταλλα σε μάγμα συχνά αναπτύσσονται σε ομόκεντρες ζώνες. Αυτό τους καθιστά σαν δακτυλίους των δέντρων - λεπτά αυτά αντανακλούν φορές από μικρή αύξηση, ενώ το πάχος αυτών αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της ανάπτυξης. Κάθε ζώνη έχει επίσης μια ελαφρά διαφορετική χημική σύνθεση που αντανακλά τις αλλαγές σε φυσικές συνθήκες μέσα σε θαλάμους μάγματος, δίνοντας ενδείξεις για την εσωτερική ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Η Saunders και οι συνεργάτες της ανέλυσαν κρύσταλλα orthopyroxene μέσα σε ηφαιστειακά πετρώματα που προέρχονται από εννέα διαφορετικές εκρήξεις στο Όρος της Αγίας Ελένης στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, από το 1980 έως το 1986. Το ηφαίστειο είναι περισσότερο γνωστό για τη θεαματική έκρηξη του το 1980.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ζάντες των κρυστάλλων αυξήθηκαν κατά κανόνα εντός 12 μηνών από κάθε έκρηξη. Οι Κορυφές στην ανάπτυξη των κρυστάλλων συνδέονταν με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα και τη ροή του διοξειδίου του θείου στο ηφαίστειο.

"Αυτή η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης κρυστάλλων και της ηφαιστειακής σεισμικότητας έχει πολλά αναμενόμενα, αλλά να βλέπουμε τέτοιες σαφείς αποδείξεις αυτής της σχέσης είναι σημαντικό," είπε η Saunders..

Ηφαίστειο ζωτικών σημείων

Παρά το γεγονός ότι το έργο αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν την ώρα και την ημέρα της έκρηξης, "Όσο περισσότερο κατανοούμε την εσωτερική λειτουργία ενός ηφαιστείου, τόσο καλύτερη ιδέα  έχουμε", είπε η Saunders. "Εσείς δεν θα ζητούσατε από ένα γιατρό να προβλέψει τον ακριβή χρόνο του θανάτου κάποιου. Ωστόσο, από την παρακολούθηση των ζωτικών σημείων του ασθενούς, είναι σε θέση να προσφέρει μια πιο εμπεριστατωμένη διάγνωση.

"Το ίδιο ισχύει και με τα ηφαίστεια. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κάτω από αυτές και οι κλίμακες του χρόνου κατά την οποία αυτά συμβαίνουν, τόσο καλύτερα μπορούμε να προβλέψουμε τη συμπεριφορά και το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών τους εκρήξεων. "

Οι ερευνητές ελπίζουν να εξετάσουν και άλλα ηφαίστεια και να συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους με άλλες ηφαιστειακές τεχνικές παρακολούθησης.

Το καλύτερο σχέδιο, δήλωσε  η Saunders , μπορεί να είναι η συλλογή των πετρωμάτων από εκρήξεις "50 χρόνων, 100 χρόνων, 1 εκατομμύριο χρόνων πριν και να κρίνουν τα δείγματα αυτά να ερευνήσουμε εάν το ηφαίστειο συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο προβλέψιμο και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να μας βοηθήσει να παρακολουθήσουμε παρόμοια σημάδια στο αρχείο παρακολούθησης. "


Πηγη
 csmonito crystals

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου