Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ληστεία στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας: Έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών


Αιχμές του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας και για την πυρασφάλεια


Σε εξέλιξη έρευνα της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δύο δραστών που έκλεψαν το πρωί 68 χάλκινα και πήλινα αγαλματίδια από το Παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι άγνωστοι φορούσαν στρατιωτικές φόρμες και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, μπήκαν στο μουσείο και ζήτησαν σε σπαστά ελληνικά από τη γυναίκα φύλακα στεφάνια και γραμματόσημα. Αφού εκείνη αρνήθηκε, την ακινητοποίησαν, την έδεσαν, πήραν τα αγαλματίδια και εξαφανίστηκαν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς εκτίμησε ότι τα αντικείμενα που εκλάπησαν θα έχουν σίγουρα υποστεί φθορές. Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο και για ζημιά στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας.

Ο δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και συναρμόδιους φορείς για το θέμα.

«Είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία της χώρας ότι στο προσωπικό φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων έχουμε τεράστιες ελλείψεις δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γιώργος Δημακάκος.

Για πλήρη παράλυση του κράτους έκανε λόγο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Την παραίτησή του υπέβαλε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος μετά την πρωτοφανή κλοπή.

Αιχμές για την πυρασφάλεια

Mιλώντας στο δελτίο ειδήσεων των 6 του ΣΚΑΪ, ο κ. Κοτζιάς άφησε μάλιστα αιχμές και για ελλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας του χώρου, δηλώνοντας ότι «το πάθημα των πυρκαγιών του 2007 δεν έγινε μάθημα δυστυχώς.»

«Τα σφάλματα μας θα πρέπει να γίνονται μαθήματά μας» πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι –σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων της Μυκηναϊκής περιόδου, εκλάπησαν κατά τη διάρκεια της ένοπλης ληστείας που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία.

Σήμερα το πρωί, η φύλακας του Μουσείου δέχτηκε επίθεση από δύο ληστές, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και έφεραν όπλα και βαριοπούλες. Οι δράστες, αφού ακινητοποίησαν την φύλακα του Μουσείου, έσπασαν τις προθήκες και αφαίρεσαν συνολικά 65 εκθέματα.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, κ. Λίνα Μενδώνη, η Γενική Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Μαρία Βλαζάκη και κλιμάκιο του Υπουργείου μετέβησαν στην Αρχαία Ολυμπία για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, έθεσε στη διάθεση του Πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου την παραίτησή του.


Εικόνες λίγο μετά την εισβολή στο Μουσείο...



Τι έλεγε η Εφορος πριν από τρεις μήνες




Πηγη Σκαι 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου