Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

“ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ”


Μετά από θυελλώδης διαδικασίες, έντονες διαμαρτυρίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πέρασε από τη βουλή το μνημόνιο 2 παρά τις οργισμένες αντιδράσεις του ελληνικού λαού και των συνδικάτων.

Η ανελέητη τρομοκρατία από την πλευρά των μεγάλων ΜΜΕ και οι ωμοί εκβιασμοί από την μεριά της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ απέδωσαν τους καρπούς που περίμεναν Τρόϊκα- Συγκυβέρνηση και Μεγάλο κεφάλαιο.

Αντίθετα για την πλειοψηφεία του ελληνικού λαού έρχονται μαύρες μέρες, ακόμη και τα ίχνη αξιοπρέπειας που μας είχαν απομείνει θα εξαφανιστούν και από εδώ και μπρος και για κάθε τρίμηνο θα ζούμε με την δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας περιμένοντας νέα μέτρα προκειμένου να “σωθούμε”

Έχουμε μπεί στη δίνη ενός φαύλου κύκλου και όσο τους το επιτρέπουμε αυτοί συνεχώς θα εκβιάζουν και παίρνουν ολοένα και σκληρότερα μέτρα μέχρι της πλήρους εξόντωσης του λαού.

Ας δούμε λοιπόν τι φέρει το μνημόνιο 2 κωδικοποιώντας βασικά του σημεία:

–                   Μείωση κατά 22% του ελάχιστου μισθού

–                   Για νέους κάτω των 25 ετών μείωση 32% χωρίς περιοριστικούς όρους

–                   Κατάργηση των αυξήσεων και των ωριμάνσεων

–                   Αυξηση των τιμολογίων ΟΑΣΑ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά 25%

–                   Πλήρης και ολοκληρωτικές αποκρατικοποιήσεις

–                   Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των λιγνιτικών κοιτασμάτων

–                   Μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 30%

–                   Μείωση των συντάξεων κατά 10%

–                   Μείωση των συντάξεων αναπηρίας στο 10% των συνολικών συντάξεων

–                   Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα

–                   Μείωση του προϋπολογισμού των δημοσίων επενδύσεων

–                   Έως τον Ιούνιο του 2012  μείωση  10% στα ειδικά μισθολόγια

–                   15000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα το 2012

–                   150000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα έως το 2013

–                   Μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

–                   Νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου μέσω εξειδικευμένης εκτίμησης του νέου μισθολογίου και της αναπροσαρμογής των μισθολογικών ωριμάνσεων

–                   Κατάργηση του επιδόματος παραμεθορίου περιοχών

Ειδικότερα στον χώρο της υγείας το μνημόνιο 2 φέρνει δραματικές αλλαγές τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους εργαζόμενους υγειονομικούς.

Με την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων καλούνται να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να έχουν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Αρκεί και μόνο το γεγονός ότι στο νομό μας δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι παθολόγοι, χειρουργοί, πνευμονολόγοι, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγοι ενώ και αυτοί που έχουν υπογράψει συμβάσεις από άλλες ειδικότητες είναι ελάχιστοι με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Καθιερώνεται συμμετοχή στις παρακλινικές- παραϊατρικές εξετάσεις ενώ καταργούνται τελείως οι δαπάνες για οδοντοϊατρική περίθαλψη.

Το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της προσέλευσης στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία όμως λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης και των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό θα αδυνατούν να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Η προσαρμογή της παροχής υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία εντός και μεταξύ νοσοκομείων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και υγειονομική περιφέρεια, η αναθεώρηση των δραστηριοτήτων μικρών νοσοκομείων προς την κατεύθυνση της εξειδίκευσης, η αναθεώρηση των δομών επειγόντων περιστατικών και εφημεριών καθώς και η επανακατανομή των πόρων βαρέως ιατρικού εξοπλισμού (τομογράφοι, εγκαταστάσεις ακτινοθεραπείας) θα έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση των υπηρεσιών υγείας σε μεγάλα αστικά κέντρα και την ακόμη δυσκολότερη πρόσβαση σ' αυτά των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μέσω της αύξησης της κινητικότητας του προσωπικού υγείας, περιλαμβανομένων και των γιατρών, θα μετακινούνται μεταξύ των ιδρυμάτων των υγειονομικών περιφερειών κατά το δοκούν και ανεξάρτητα από τη θέλησή τους, θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερη μείωση των αποδοχών τους, τα βαρέα και ανθυγιεινά δεν θα δοθούν στο δημόσιο, δεν εξαιρείται κανείς εργαζόμενος από την εφεδρεία και τις απολύσεις.

Εάν όλα τα παραπάνω μας ικανοποιούν και είναι προς το συμφέρον του λαού είναι ένα ερώτημα που καλείσθε να το απαντήσετε. Εάν η απάντησή σας είναι θετική τότε καλώς κάνετε και καρτερικά υπομένετε, εάν είναι αρνητική τότε πρέπει να αντισταθείτε, να βγείτε στους δρόμους, να αγωνιστείτε για την ζωή και την αξιοπρέπειά σας, για το μέλλον το δικό σας αλλά κυρίως για το μέλλον των παιδιών σας. Γιατί τελικά το μεγάλο ερώτημα αυτής της ιστορίας είναι: Ή εμείς ή αυτοί.

Χαλυβίδης Γιώργος

Κοινωνικός Λειτουργός

Πρόεδρος του Σωμ. Εργαζ. Γεν. Νοσοκ. Δράμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου