Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Παγκόσμιοι ηγέτες παλεύουν με μια σφαίρα σύνθετων συζητησεων , καίγοντας ζητήματα καθώς προετοιμάζονται για τη σύνοδο κορυφής της 30ής Νοεμβρίου

Η συναντηση των  G-20 στο Μπουένος Άιρες στις 30 Νοεμβρίου θα μπορούσε να πυρπολήσει τον κόσμο - ίσως κυριολεκτικά. Ας ξεκινήσουμε με τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ-Κίνας. Η Ουάσιγκτον δεν θα αρχίσει ακόμη να συζητά για το εμπόριο με την Κίνα στους G-20, εκτός εάν το Πεκίνο παρουσιάσει έναν αρκετά λεπτομερή κατάλογο πιθανών παραχωρήσεων.


Οι συζητήσεις από τους κινέζους διαπραγματευτές δεν είναι καθόλου έντονες. Κάποιο είδος συμφωνίας θα μπορούσε να επιτευχθεί με περίπου το ένα τρίτο των αμερικανικών απαιτήσεων. Θα μπορούσε να προκύψει μια συζήτηση για το άλλο ενα τρίτο. Όμως, το τελευταίο τρίτο είναι απολύτως εκτός ορίων - λόγω των επιτακτικών απαιτήσεων της κινεζικής εθνικής ασφάλειας, όπως η άρνηση να επιτρέψει το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς υπολογιστικού νέφους στον ξένο ανταγωνισμό.
Το Πεκίνο διόρισε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Liu He και τον αντιπρόεδρο Wang Qishan να επιβλέπει όλες τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον. Αντιμετωπίζουν ένα ανηφορικό καθήκον: να διαπερνά την περιορισμένη προσοχή του Προέδρου Donald Trump.


Περα από αυτό, το Πεκίνο απαιτεί ένα "σημείο πρόσωπο" με την εξουσία να διαπραγματευτεί για λογαριασμό του Trump - λαμβάνοντας υπόψη την κυκλοφοριακή συμφόρηση των μικτών μηνυμάτων από την Ουάσινγκτον.

Τώρα συγκρίνετε αυτό με το μήνυμα που προέρχεται από το ερευνητικό ινστιτούτο με το όνομα Xi Jinping.  Σκέψη για τον Σοσιαλισμό με Κινέζικα Χαρακτηριστικά για μια Νέα Εποχή στο πλαίσιο της Σχολής Κόμματος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC): οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το "εμπόριο τριβή "ουσιαστικά" για να εμποδίσει τη βιομηχανική αναβάθμιση της Κίνας. "
Και η σύγκρουση θα επιδεινωθεί. Ο αντιπρόεδρος Mike Pence κατηγόρησε την Κίνα για «εμπλοκή στην αμερικανική δημοκρατία», «διπλωματία χρέους», «χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών» και «κλοπή IP». Το Υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο το απέρριψε την κατηγορια ως "γελοία".

Είναι διαφωτιστικό να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που είπε στο Υπουργείο Εξωτερικών Wang Yi στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων - όσο το δυνατόν πιο διπλωματικά: «Η Κίνα θα ακολουθήσει μια πορεία ανάπτυξης διαφορετική από τις ιστορικές δυνάμεις». Και η Κίνα δεν θα επιδιώξει ηγεμονία.
Από την άποψη της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αυτό δεν έχει σημασία. Η Κίνα έχει διαμορφωθεί ως έντονος ανταγωνιστής και μάλιστα απειλή. Ο Πρόεδρος Xi Jinping δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις εμπορικές απαιτήσεις της Ουάσινγκτον. Έτσι περιμένετε πιθανή μη συνάντηση μεταξύ του Xi και του Trump στο Μπουένος Άιρες.

Τα κίνητρα φαίνονται ακόμη πιο χαλαρά στο ρωσικό μέτωπο. Για όλη την ταοϊστική υπομονή του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι διπλωματικοί κύκλοι της Μόσχας εκνευρίζονταν από σοβαρές αμερικανικές απειλές - όπως στο Ναυτικό των ΗΠΑ ενδεχομένως επιβάλλοντας έναν αποκλεισμό για να περιορίσουν το εμπόριο ενέργειας της Ρωσίας  ή  χειρότερα: το τελεσίγραφο ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να αναπτύσσει έναν πυραύλο που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, παραβιάζει τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας (INF), διαφορετικά το Πεντάγωνο θα το καταστρέψει


Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP Bob Dudley δήλωσε στο συνέδριο Oil & Money στο Λονδίνο ότι τυχόν πρόσθετες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον κορυφαίων ρωσικών εταιρειών ενέργειας θα ήταν καταστροφική. "Εάν επιβληθούν κυρώσεις στη Rosneft ή τη Gazprom ή  Lukoil όπως συνέβη με το Rusal, θα κλείσετε ουσιαστικά τα ενεργειακά συστήματα της Ευρώπης, είναι ένα ακραίο πράγμα που συμβαίνει", ανέφερε.


Στο μέτωπο του BRICS, η Ρωσία και η Ινδία άρχισαν να χειρίζονται από μόνοι τους και κατάφεραν να σκουριάσουν κάποιο γεωστρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ ενάντια στους τρεις κύριους πόλους της ενσωμάτωσης της Ευρασίας: τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.


Το Quad - στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Ινδία - σχεδιάστηκε για να μεταφερθεί απο Κίνα σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό, παράλληλα με τον περιορισμό του περιθωρίου ελιγμών της Ρωσίας. Το Quad δεν είναι ακριβώς σε στερλίνα, αφού η Ινδία αποφάσισε να αγοράσει ρωσικά συστήματα πυραύλων S-400. Το ατού έχει υποσχεθεί εκδίκηση.


Εκτός από τη συμφωνία S-400, οι ρωσικές εταιρείες θα κατασκευάσουν έξι επιπλέον πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ινδία, με κόστος 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, κατά την επόμενη δεκαετία. Η Rosneft υπέγραψε 10ετή συμφωνία για να πουλήσει στην Ινδία 10 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως. Και η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν, καταβάλλοντας το σε ρουπίες.




Στο μέτωπο της ΕΕ, η Γερμανία. Υπάρχουν λίγες ψευδαισθήσεις στο Βερολίνο σχετικά με το ταραχώδες μέλλον της ΕΕ. Η γερμανική οικονομία με επίκεντρο τις εξαγωγές επικεντρώνεται στην Ασία. Η Γερμανία διπλασιάζει τη σταθεροποίηση ενός μοντέλου ασιατικού στυλ - μερικές μεγάλες εταιρείες που είναι εθνικοί πρωταθλητές που είναι σε θέση να εκτελούν εξαγωγές με turbo-charge. Η αμερικανική αγορά - κάτω από τους προστατευτικούς ανέμους - είναι τώρα μόνο μια δεύτερη σκέψη.
Τότε υπάρχει και  η τραγωδία της Βραζιλίας. 


Ο Πρόεδρος Mauricio Macri κατέστρεψε την Αργεντινή με ένα νεοφιλελεύθερο σοκ. Το έθνος είναι τώρα ειναι  όμηρος του ΔΝΤ.

Η Αργεντινή θα μάθει πώς να χειριστεί έναν φασίστη που θα οδηγεί τον στενό γείτονα και κορυφαίο εμπορικό εταίρο της, τη Βραζιλία.


Ο πρώην αλεξιπτωτιστής Jair Bolsonaro μπορεί να είναι ξενοφοβικός και μυστηριωδικός, αλλά σίγουρα δεν είναι εθνικιστής. Το αυτοτροφοδοτούμενο τροπικό "Μεσσίας" συνήθως χαιρετίζει τη σημαία των ΗΠΑ. Ο οικονομικός του χτύπος είναι ένα αγόρι του Σικάγου που λυπάται να πουλήσει τη χώρα - πολύ για την ευχαρίστηση των "επενδυτών" και των "ειδικών" αγορών από τη Νέα Υόρκη και τη Ζυρίχη στο Ρίο και το Σάο Πάολο.

Ξεχάστε τη δημιουργια  θέσεων εργασίας ή και να επιχειρήσετε να λύσετε τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα της Βραζιλίας: οξεία κοινωνική ανισότητα, πιέσεις στις επενδύσεις στην υγεία και στην εκπαίδευση, αστική ανασφάλεια. Η μόνη πολιτική του Bolsonaro είναι να οπλίζει τον πληθυσμό σε ένα remix Mad Max.

Όλα κάτω από το Bolsonaro πρέπει να προχωρήσουν υπό την αμέριστη βασιλεία μιας Hobbesian "ελεύθερης" αγοράς. Ξεχάστε κάθε πιθανότητα μιας μετριοπαθούς κρατικής παρέμβασης στις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ Κεφαλαίου και Εργασίας.
Αυτή είναι η κορυφή μιας πολύπλοκης διαδικασίας που απελευθερώθηκε πριν από χρόνια στη Βραζιλία μέσω ομάδων προβληματισμού, όπως το δίκτυο Atlas, τα χρήματα και, τέλος, το ευαγγελικό / νεο-πεντηκοστιακό τσουνάμι.

Οι πυλώνες του βραζιλιάνικου σφαγείου είναι τα ισχυρά συμφέροντα της εκμετάλλευσης των αγροτικών επιχειρήσεων και ορυκτών, τοξικά βασικά μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας, ευαγγελικοί, χρηματοπιστωτικός τομέας εντελώς υποταγμένος στη Wall Street, τη βιομηχανία όπλων, την πλήρως πολιτικοποιημένη δικαστική εξουσία, την αστυνομία, τις υπηρεσίες πληροφόρησης και τις ένοπλες δυνάμεις δυνάμεις.

Και τα αστέρια της επίδειξης είναι βέβαια το σύνθετο Beef-Bible-Bullet με τα αποτελέσματα των μελών του Κογκρέσου που επιβλέπει η Θεά της Αγοράς.

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν κέρδισε ποτέ τις εκλογές στη Βραζιλία. Ο μόνος τρόπος για την εφαρμογή των "μεταρρυθμίσεων" είναι μέσω ενός υπο-Pinochet. Αναμένονται εκτεταμένες κοινωνικο-περιβαλλοντικές καταστροφές, αδιάκριτες δολοφονίες αγροτικών και ιθαγενών ηγετών της Βραζιλίας, μια αδιάσπαστη οντότητα για τη βιομηχανία όπλων, τράπεζες που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα κάθε εβδομάδα, άγρια ​​πολιτιστική καταπίεση, ολική εξολοθρευση της οικονομίας και εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που πληρώνουν για όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις 

Οι φασιστικές τάσεις του Bolsonaro κανονικοποιήθηκαν όχι μόνο από τις δυνάμεις που βρίσκονται στη Βραζιλία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Jorge Faurie τον χαρακτήρισε ως «κεντροδεξιό» πολιτικό.

Το Πεκίνο και η Μόσχα - για λόγους BRICS - και η ΕΕ στις Βρυξέλλες εκφράζει την ανησυχία της για την καταντια  της Βραζιλίας . Η Ρωσία και η Κίνα βασίζονταν σε μια ισχυρή Βραζιλία που συνεισέφερε σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπως κατά τη διάρκεια της εποχής του Λούλα, που ήταν η σημαντικότερη κινητήρια δύναμη των BRICS.

Για την ΕΕ, είναι δύσκολο να στοχαστεί ένας φασίστας που οδηγεί τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο στη Λατινική Αμερική και την καρδιά της Mercosur. Για ολόκληρο το Παγκόσμιο Νότο, η έκρηξη της Βραζιλίας, ενός από τους ηγέτες της, είναι μια αδιάβλητη τραγωδία.

Τώρα απεικονίστε την Ουάσινγκτον ως μια επιθετική συλλογή απειλών και κυρώσεων. Μια ΕΕ έσπασε στο λαβύρινθο - καταγγέλλοντας τον ασιατικο λιβιλαλισμό, ενώ ήταν ανίκανη να καταπολεμήσει την «άνοδο των απελπισμένων» . 

BRICS σε αταξία,  σε μια σοβαρή σύγκρουση με την Ουάσινγκτον,ενω έξω από το παιχνίδι - μεταξύ των κορυφαίων τεσσάρων. Το σπίτι του Saud  κυρίαρχη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας σαπίζει από μέσα. Ούτε το Ιράν  στο τραπεζι συζητησεων  G-20. Ώρα να τραγουδήσουμε το What a Wonderful World

Πηγή Pepe Escobar ,Asia Times 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου