Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Οι Σωσίες/ Doppelgänger και η μυθολογία των διπλών πνευμάτων

Οι Σωσίες είναι κάτι που το έχουμε δει η ακούσει  αρκετές φόρες σε ανθρώπους που μοιάζουν χωρίς να έχουν κάποια συγγένεια.  Είναι μυστήριο πως δυο άνθρωποι είναι αντίγραφα πιστά

Η μυθολογία των ψυχών που  διπλασιάζωνται δυο ανθρώπων που μοιάζουν άσχετα αν έχουν γεννηθεί διαφορετικές εποχές η δεν έχουν σχέση συγγένειας άλλα θα μπορούσες να τους πεις δίδυμους κοιτάζοντας τους  μπορεί να ανιχνευθεί πίσω χιλιάδες χρόνια και ήταν παρούσα σε πολλούς πολιτισμούς του παρελθόντος μας ,οπου κατείχαν εξέχουσα θέση σε αρχαίους μύθους, ιστορίες, έργα τέχνης, ακόμα και σε βιβλία από διάφορους συγγραφείς.

Ίσως η πιο γνωστή αναφορά στην δίδυμη ψυχή , σωσία ή 'alter egos' όπως τα λέγαν είναι το γνωστό doppelgänger που σίγουρα έχετε ακούσει , μια λέξη που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για να αναφέρεται σε ένα άτομο που είναι φυσικά ή συμπεριφορικά παρόμοιο με άλλο άτομο.

Η λέξη "Doppelgänger" είναι μια γερμανική λέξη και αναφέρεται σε ένα ανθρωπινό αντίγραφο  ή ανεξήγητη παρουσία ενός ζωντανού ατόμου. Θεωρούνταν γενικά ότι αποτελούν ένδειξη κακής τύχης ή ακόμη και σημάδια επικείμενου θανάτου - ένα αντίγραφο/σωσίας που παρατηρούταν από έναν συγγενή ή φίλο ενός ατόμου λέγεται ότι σήμαινε ότι ασθένεια ή κίνδυνος θα έπληττε αυτό το άτομο, ενώ το να βλέπει κανείς το δικό του doppelgänger λέγεται ότι είναι προμήνυμα θανάτου κατά την μυθολογία.

Μερικές πηγές αναφέρουν  σχετικά με τους doppelgängers, που μερικές φορές ονομάζονται «κακό δίδυμο», υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να επιχειρήσουν να παράσχουν συμβουλές στο άτομο που σκιάζουν, αλλά ότι αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι παραπλανητικες ή κακόβουλες. Μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να φυτέψουν κακόβουλες ιδέες στο μυαλό του θύματος ή να τους προκαλέσουν μεγάλη σύγχυση. Για το λόγο αυτό, συνιστάται στους ανθρώπους να αποφεύγουν την επικοινωνία με το δικό τους σωσία με κάθε κόστος.
"Πώς γνώρισαν τον εαυτό τους" απο τον Dante Gabriel Rossetti.

Μία από τις πιο διάσημες απεικονίσεις του doppelgängers/σωσία/αντίγραφο  προέρχεται από το σκίτσο του 1851 και του 1864 ακουαρέλα με τίτλο «Πώς γνώρισαν τον εαυτό τους» από τον Dante Gabriel Rossetti. Σύμφωνα με την ερμηνεία,ο θρύλος λέει οτι  δύο μεσαιωνικοί εραστές περπατούν μέσα στο δάσος κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος όταν συναντούν τους διπλούς εαυτούς τους  που λάμπουν υπερφυσικά. Ο άνθρωπος τραβάει το σπαθί του με έκπληξη, ενώ ο εραστής του φαίνεται να καταρρέει σε ένα θανάσιμο θάνατο. Οι εικόνες των  Doppelgangers/σωσιες/αντιγραφα εμφανίστηκαν στα ποιήματα που ο Ρόσεττι θαύμασε, όπως το "The Romaunt of Margaret"της Elizabeth Barrett Browning και το Poe's Silence.


Ενώ οι περιπτώσεις Doppelgänger λέγονται ως έργα μυθοπλασίας, υπάρχουν ορισμένες πραγματικές περιπτώσεις στις οποίες τα άτομα ισχυρίζονται ότι έχουν συναντήσει το απειλητικό δίδυμό τους.

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων ατόμων είναι και η εμπειρία του Αβραάμ Λίνκολν, όπως γράφτηκε από τον Νώε Μπρουκς στο βιβλίο του "Ουάσινγκτον στο χρόνο του Λίνκολν (1895)".Αξίζει να το διαβάσει κάποιος οπου σύμφωνα με τον απολογισμό του, λίγο μετά την εκλογή του ο Lincoln το 1860, έφθασε μια μέρα σπίτι και κοιτώντας απο τον καθρέφτη του γραφείου είδε τον εαυτό του να αντικατοπτρίζεται σε διπλό. Είδε τον σωσία του Ο Λίνκολν τοτε είπε: "... το πρόσωπό μου είχε δύο ξεχωριστές και διακριτές εικόνες." Ο Λίνκολν παρατήρησε ότι αν και οι εικόνες ήταν σχεδόν πανομοιότυπες, η μία ήταν "λίγο πιο παγωμένη από την άλλη". Η σύζυγός του λέγεται ότι ανησύχησε πολύ και είπε στον Λίνκολν ότι πίστευε ότι η ωχρότητα της διπλής εικόνας το αντίγραφο του  ήταν κακός, πράγμα που σήμαινε ότι ο Λίνκολν θα υπηρετούσε τον πρώτο του όρο, αλλά δεν θα ζoυσε για να τελειώσει το δεύτερο του. Που αλήθεια που ψέμα η καταγραφή εχει γίνει και η κατάληξη του Λινκολν δεν ηταν και η καλύτερη...

 Το θέμα του Doppelgänger έχει μακρά ιστορία, ιδιαίτερα στη λογοτεχνία. αναφορές και καταγραφες παντου οπως στην ελληνική μυθολογία μας ο Νάρκισσος ερωτεύεται τον προβληματισμό του και στις γοτθικές ιστορίες όπως ο William Wilson του Edgar Allan Poe (1839), οι Ιδιωτικές Απομνημονεύσεις και Εξομολογήσεις των Ακριβων Αμαρτωλων του James Hogg (1824), Η Φτωχή Κλαίρα της  Elizabeth Gaskell (1856) Το παραμυθένιο παραμύθι του Hans Christian Andersen Η σκιά, με  χαρακτήρες που στοιχειοθετούνται και ακολουθούνται από τις συχνά κακόβουλες ομοιότητες τους. Ωστόσο, η μυθολογία του πνεύματος που  διπλασιάζεται εχει πολύ πιο αρχαίες πηγές.

Επίσκεψη του αυτοκράτορα Sassanid Shapur II (κέντρο) με Mithra (αριστερά) και Ahura Mazda, «το καλό δίδυμο» (δεξιά) στο Taq-e Bostan, Ιράν.

Μία από τις πρώτες αναφορές μπορεί να είναι στο Zurvanite κλάδος του Zoroastrianism. Αυτή η αίρεση αποστασίασε τη γενική αφηρημένη δυαδικότητα του Ζωροαστιανισμού σε μια έννοια των προφανών δίδυμων «γεννημένων» ενός μονιστή «Χρόνου». Σε αυτό το κοσμολογικό μοντέλο, τα δίδυμα Ahura Mazda (Ormuzd) και Angra Mainyu (Ahriman) ήταν συν-αιώνες εκπρόσωποι του καλού και του κακού.

Στην Αρχαία Αιγυπτιακή μυθολογία, λέγετε οτι  ένα «κα» ήταν ένα απτό «διπλό πνεύμα» που είχε τις ίδιες μνήμες και συναισθήματα με το πρόσωπο στο οποίο ανήκει ο σωσίας  του. Σε ένα αιγυπτιακό μύθο με τίτλο «Η ελληνική πριγκίπισσα»,αναφέρει  μια αιγυπτιακή άποψη για τον Τρωικό πόλεμο, αναφέροντας  οτι ένα ka της Ελένης χρησιμοποιήθηκε για να παραπλανήσει τον Παρη της Τροίας, συμβάλλοντας ετσι στον τερματισμό του πολέμου.

Ας πάμε λίγο Βόρια να δούμε στην νορβηγική λαογραφία η οποια περιγράφει οντότητες γνωστές ως vardøger, και αναφέρετε σε  φανταστικά όντα που προηγούνται των ζωντανών(ανθρωπων) ομολόγων τους, παίρνουν τις θέσεις τους σε διάφορες δραστηριότητες και εκτελούν τις ενέργειές τους εκ των προτέρων. Το πνεύμα με τα βήματα του ατόμου, τη φωνή, το άρωμα ή την εμφάνιση και τη γενική συμπεριφορά τους προηγείται σε μια τοποθεσία ή δραστηριότητα, με αποτέλεσμα μάρτυρες να πιστεύουν ότι έχουν δει ή ακούσει τον πραγματικό άνθρωπο προτού φτάσει εκει φυσικά. Αυτό φέρει μια λεπτή διαφορά από ένα doppelgänger, με μια λιγότερο απειλητική χροιά.

Οι άνθρωποι από τα νησιά Orkney στη Σκωτία πιστεύουν και  φοβούνται  τις μικρές, νεράιδες πλάσματα που ονομάζονται "ελάσματα". Σύμφωνα με το μύθο, τα πλάσματα αυτα  θα έκαναν γέννηση σε παιδιά που ήταν ικανά να είναι άρρωστα. Οι έγκυες γυναίκες φυλάσσονταν προσεκτικά από τις νεράιδες που συχνά κλέβαν κατα το μυθο τα υγιή ανθρώπινα μωρά και τα αντικαθιστούσαν  με τα δικά τους παιδιά, γνωστά ως «changelings», που θα μεταμορφώνονταν σε ακριβή αντίγραφα των κλεμμένων παιδιών τους.

Πολλοί μύθοι που δημιουργίθηκαν απο τους  Native American/Ινδιανους  παρέχουν επίσης το ρόλο των δυαδικών δίδυμων. Οπως οι μύθοι του Χόπι που αναφέρετε στα δίδυμα που ονομάστηκαν Παιδί του Ήλιου και το Παιδί του Νερού. Ο Χόπι πιστεύε επίσης στη δυαδικότητα ανάμεσα στον Άνω Κόσμο και τον Κάτω Κόσμο: δηλαδη ότι συμβαίνει εδώ στον Άνω Κόσμο, το αντίθετο συμβαίνει στον Κάτω Κόσμο.

Από πού προέρχεται λοιπον η πίστη για την ύπαρξη των δυαδικών δίδυμων/αντιγραφων/σωσιων η οτι αλλο θελετε  και υπάρχει πραγματική αλήθειασε αυτο; Ενώ πολλοί σήμερα εξακολουθούν να πιστεύουν στην ύπαρξη ενός διπλού εαυτού, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο συμβαίνει με βάση τραύματων ή διέγερση σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου που προκαλούν σφάλματα στη χωρική λογική οπως αναφερουν. Άλλοι παλι πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα ενός οράματος, παραισθήσεων ή ότι ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο όλα σε αυτόν τον κόσμο αναπαράγονται σε μια άλλη διάσταση. Όποια και αν είναι η αληθινή αλήθεια πίσω από τους Doppelgänger, η πίστη στο δυαδικών αντιγραφων /Σωσιων  έχει γεμισει τοσο με  φόβους όσο και με απορίες στους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια τωρα. Πρόσφατο γεγονός τα διάφορα video που παίζουν στο you tube με Doppelgänger διάσημων προσώπων καθως και της σελίδας γνωστή σαν https://twinstrangers.net/ οπου ο καθενας βρίσκει ανα τον κοσμο τον Σωσια του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου