Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Αρχαιολόγοι Ανακάλυψαν την θρυλική χαμένη πόλη του Ποσειδώνα



Ελίκη ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Σελινούντα στη νότια ακτή του Κορινθιακού Κόλπου και κοντά στη σημερινή πόλη του Αίγιου.

Το 373 π.Χ. ένας σεισμός και ένα τεράστιο κύμα κατέστρεψε την πόλη. Τα ερείπια της πόλης βυθίστηκε κάτω από τη θάλασσα, και ερευνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχη της Αρχαίας Ελίκης ανακάλυψαν τις δομές και αντικείμενα της χαμένης πόλης.

Οι επιστήμονες έψαχναν για  την Ελίκη για δώδεκα χρόνια. Απασχολούσαν έναν εμπειρογνώμονα για την  αναζητήσουν στον Κορινθιακό Κόλπο με συσκευές ήχου. Η ομάδα στη συνέχεια αποφάσισε ότι η Ελίκη πρέπει να ηταν κάτω από το έδαφος κοντά στην ακτή. Με τα χρόνια η γη της περιοχής ειχε αρθεί.  Χρησιμοποίησαν μαγνητικές συσκευές ραντάρ και να εξερευνήσουν  τα συντρίμμια που ειχαν ταφεί. Μια περιοχή πάνω από έξι 100-50 μέτρα έδειξε με μεγάλη απόδειξη ότι οι άνθρωποι κάποτε ζούσαν κάτω από την επιφάνεια.

Οι αρχαιολόγοι έχουν εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια προσπάθεια να βρείτε τη χαμένη πόλη της Ελίκης. Πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει αντικείμενα που μπορεί να είναι από την αρχαία ελληνική πόλη της Ελίκης.Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν πώς ήταν η ζωή κατά τη διάρκεια της σημαντικότερης περιόδου στην αρχαία ελληνική ιστορία. Ενδέχεται επίσης να μάθουμε για το μυστήριο της χαμένης λεγόμενης πόλης της Ατλαντίδας. Μερικοί εμπειρογνώμονες αναφερουν ότι η Ελίκη θα μπορούσε να ειχε προκαλέσει τον Έλληνα εκπαιδευτικό Πλάτωνακαι να ηταν  η έμπνευση του για να γραψει για την ιστορία της Ατλαντίδας.Όπως Ελίκη, και η Ατλαντίδα ήταν μια πόλη που λέγεται πως έχει βυθιστεί κάτω από τη θάλασσα.


Μια ομάδα επιστημόνων και φοιτητών θα επιστρέψει για να εξερευνήσει και να ερευνήσει το χώρο που σήμερα θεωρείται ότι είναι τα απομεινάρια της χαμένης πόλης της Ελίκης , της θρυλικής πόλης που για αιώνες ήταν η ουσία των αρχαίων συγγραφέων και ένα βασανιστικό μυστήριο για τους εξερευνητές και τους επιστήμονες για πάνω από 2.000 χρόνια.

Με επικεφαλής την Δρ Ντόρα Κατσωνοπούλου, Διευθύντρια της Ελίκης Εταιρείας, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει μια πληθώρα αντικειμένων και οικοδομικων λείψανων που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού και τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους σε τοποθεσίες κοντά στη νοτιοδυτική ακτή του Κορινθιακού Κόλπου στη βόρεια Πελοπόννησο.

Το 2000 και το 2001, η ερευνητική ομάδα που βρίσκεται σε αυτόν τον τομέα πιστεύει ότι όντως είναι τα ερείπια της αρχαίας Ελίκης,αυτα που βρηκαν στην παράκτια πεδιάδα μεταξύ του Σελινού και Κερυνίτη Ποτάμων.

 Έγινε εκσκαφή τάφρων αποκαλύφτηκαν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Κλασικής περιόδου κτίρια που βρίσκονται σε βάθος 3 μ., πιθανόν καταστράφηκαν από σεισμό και στη συνέχεια θάφτηκαν κάτω από τη λιμνοθάλασσα στην ενδοχώρα. "Έτσι η πόλη δεν είχε βυθιστεί στα βάθη του Κορινθιακού Κόλπου, όπως πιστευόταν παλαιότερα», αναφέρουν οι ερευνητές, «αλλά βυθίστηκε από μια εσωτερική λιμνοθάλασσα.Οι ανασκαφές έφεραν στο φως επίσης μια πλούσια ποικιλία από αντικείμενα.. Βρήκαν πέτρες από ένα δρόμο και από τους τοίχους των κτιρίων. Ανακάλυψαν αντικείμενα από πηλό και ένα κομμάτι των χρημάτων από μπρούτζο. Το νόμισμα αυτό ήταν περίπου δύο χιλιάδων 4-100 χρονών.


Επίσης σε κοντινή απόσταση, οι ερευνητές αποκάλυψαν στοιχεία ενος εκτεταμένου και εντυπωσιακου καλοδιατηρημένου  Πρωτοελλαδικου παραθαλάσσιου οικισμού (περ. 2600-2300 π.Χ.). Αυτή η περιοχή είναι περίπου 1 χιλιόμετρο από την ακτή του παρόντος, με ερείπια σε βάθος 3 έως 5 μέτρων κάτω από την επιφάνεια.Περιλαμβάνονται τα θεμέλια ενός σπιτιού διαδρόμου και άλλα κτίρια που παρατάσσονται καλντερίμια, μαζί με άφθονη κεραμική.

Πολυτελή αντικείμενα που βρέθηκαν στο χώρο, τα οποία περιελάμβαναν μικρά χρυσά και ασημένια κοσμήματα, έχουν δώσει ενδείξεις για τον προφανή πλούτο αυτής της πόλης νωρίτερα απο εκείνη την περίοδο. Επιπλέον, τα ιζήματα που καλύπτουν την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού η  πόλη και την Ηλικία Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης κοχύλια και άλλα υπολείμματα των αντικειμένων στη θάλασσα. Αυτό υποδηλώνει ότι ερείπια της πόλης ήταν στη θάλασσα και πολύ καιρό

Ένας τοίχος από ένα κτίριο σαφώς αντισταθμίζει με τρόπο που υποδηλώνει σαφώς το αποτέλεσμα της σεισμικής δραστηριότητας, αναφέροντας ότι αυτή η έγκαιρη διευθέτηση μπορεί να έχει επίσης καταστραφεί και να εχει κατακλύζειστη  από ένα σεισμό, περίπου 2.000 χρόνια πριν από το διάσημο σεισμό που κατέστρεψε την κλασική Ελίκη το 373 / 372 π.Χ.

Ήταν αυτος  μαζικος σεισμός του  4ου αιώνα  που έπληξε τη νοτιοδυτική ακτή του Κορινθιακού Κόλπου και κατέστρεψε την κλασική πόλη της Ελίκης, που υποτίθεται ότι ευθύνεται για την κατάδυση  τηςστη θάλασσα.

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, Ελίκη, η οποία έγινε η κύρια πόλη της Αχαΐας, ιδρύθηκε κατά τη μυκηναϊκή περίοδο από τον Ίων, τον ηγέτης της Ιωνικής φυλής. Η Ελίκη στη συνέχεια έγινε πρωτεύουσα από τις δώδεκα πόλεις της αρχαίας Αχαΐας.

Τα γραπτά του Παυσανία ιστορικοί, οπως ο Ηρόδοτος, ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Σικελιώτης και ο Όμηρος στην Ιλιάδα κανουν αναφορές στην  Ελίκη.Η πόλη ήταν το σπίτι του Ναού του Ποσειδώνα  και ένα κέντρο για τη λατρεία του Ποσειδώνα, του αρχαίου θεού της θάλασσας

Ένα τεράστιο μπρούτζινο άγαλμα του Ποσειδώνα είχε απομείνει όρθιο μετά το σεισμό που βύθισε την πόλη και όλο το λαό της.
Στην Ιλιάδα, ο Ποσειδώνας αναφέρεται ως Αρχοντας  της Ελίκης..
Ο Παυσανίας γράφει για την  Ελίκη, που ήταν η κόρη του Σελίνου και της Αιγιαλείας που αργότερα ονομάστηκε Αχαΐα...Παντρεύτηκε τον Ίωνα, γιο του βασιλιά της Αθήνας, οι οποίοι ονόμασαν την πόλη το όνομά της.
Ο Έλληνας ιστορικός Διόδωρος ο Σικελιώτης έγραψε ότι πριν από το σεισμό, που πραγματοποιήθηκε  στην Ελίκη  ειχε την "πρώτη θέση ανάμεσα στις πόλεις της Αχαΐας.».

Η έρευνες συνεχίζονται...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου