Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Η Ακρόπολη των θαλάσσιων ναυαγίων.

οι επιστήμονες πρίν μια εικοσαετία ονειρεύτηκαν ένα μέλλον στο οποίο οι νέες τεχνολογίες θα μας επέτρεπαν να δούμε κάτω από το έδαφος στην αναζήτησή μας για αρχαίες χαμένες πόλεις, ναούς και εδαφικά τείχη. 

Σήμερα η τεχνολογία LIDAR κάνει τα όνειρα τους πραγματικότητα δίνοντας τους ευελιξία να εξερευνήσουν με μοναδικές καινοτομίες. Ίσως δεν υπάρχει καμία εργασία τόσο επικίνδυνη όσο η κατάδυση βαθέων υδάτων, ειδικά όταν πρόκειται για αρχαιολογία και αρχαία ναυάγια. Μια λανθασμένη κίνηση ενός μέλους μιας ομάδας κατάδυσης όχι μόνο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μιας ομάδας κατάδυσης, αλλά χιλιάδες χρόνια ιστορίας μπορούν να καταρρεύσουν και να ξεπλυθούν στην επόμενη εξερχόμενη παλίρροια. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση στην υποβρύχια αρχαιολογία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. 

Οχι ομως πια μιας και η LIDAR δίνει την λυση μέσω αυτών των μοναδικών υποβρήχιων ρομπότ που θα δώσουν την δυνατότητα στις 3 Αυγούστου του  2020, ένα αρχαίο ναυάγιο από το νησί της Αλόννησου, της Ελλάδας, του οποίου τα μυστικά μέχρι τώρα ήταν καλά κρυμένα να ανοίξει για πρώτη φορά στο κοινό χάρη σε αυτά τα απομακρυσμένα υποβρύχια ρομπότ AI. Αυτά τα έξυπνα υποβρύχια ρομπότ AI αλλάζουν την αρχαιολογία με τρόπους που ποτέ δεν φανταζόμασταν. 

Ο Γιώργος Παπαλάμπρου, επίκουρος καθηγητής πρόωσης ισχύος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δήλωσε ότι η νέα τεχνολογία προσπαθεί να μοιάζει στο ανθρώπινο οπτικό σύστημα, τα μάτια μας, «είναι σε θέση να προσδιορίσει ένα αντικείμενο που περνά μπροστά απο αυτα τα ρομποτ », είπε  περιέγραψε το προσαρμοσμένο σύστημα παρακολούθησης του ρομπότ ως καθοδηγούμενο από ηλιακή ενέργεια με «λογισμικό αναγνώρισης και υαλοκαθαριστήρες που προκαλούνται από φωτεινότητα για να ξεκλειδώσουν τα συντρίμμια».

 Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν επίσης ότι αυτό το νέο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για δύτες που ερευνούν άλλες υποβρύχιες τοποθεσίες. Αυτή η ιδέα προτάθηκε από τον Δημήτρη Κουρκούμελη, υποβρύχιο αρχαιολόγο στην Εφορεία Υποβρύχιων Αρχαιοτήτων της Ελλάδας, ο οποίος είπε ότι αυτό το πιλοτικό έργο «θα μπορούσε να κάνει προσβάσιμες περισσότερες τοποθεσίες», ανοίγοντας μια νέα διάσταση υποβρύχιας αρχαιολογίας και μουσείων.

Και μιλώντας για τον αρχαιολογικό χώρο είπε, «Το αποκαλούν Ακρόπολη θαλάσσιων ναυαγίων», προσθέτοντας ότι αυτός και η ομάδα του ήταν τυχεροί «που ξεκίνησαν με ένα από τα πιο όμορφα αρχαία ναυάγια στον κόσμο».

Ωστόσο, όταν πρόκειται για το ναυάγιο στο μικρό νησί της Αλόννησου, οι αρχές έχουν πλέον επιτρέψει καταδύσεις αναψυχής χάρη στην υπερσύγχρονη προστασία που παρέχουν τα υποβρύχια ρομπότ AI.

Ο αρχαιολογικός θησαυρός ενα ξύλινο σκάφος που χρονολογείτε στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. βυθίστηκε έξω από το νησί της Αλόννησου στο Αιγαίο. Περιέχει χιλιάδες πήλινα κανάλια αμφορέων που είχαν χρησιμοποιηθεί για εμπόριο σε όλη την αρχαία Μεσόγειο. Τώρα, μια σειρά από υποβρύχιες κάμερες παρακολουθούν αυτο το πλοίο 24 ωρες το 24 άρω κάθε μερα και το λογισμικό αναγνώρισης εικόνων ειδοποιεί αμέσως τους αρχαιολόγους εάν το ναυάγιο κινδυνεύει ακόμη και να διαταραχθεί.
Αυτό που κάνει αυτό το ιδιαίτερο ναυάγιο τόσο ξεχωριστό είναι ότι προσφέρει πληροφορίες για το εμπόριο στη χρυσή εποχή του αθηναϊκού πολιτισμού. Πλοία αυτής της εποχής μετέφεραν φαγητό και κρασί. Ωστόσο, αυτά τα αρχαία ελληνικά εμπορικά σκάφη μετέφεραν επίσης πολλούς ανθρώπους σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, διαδίδοντας νέες ιδέες, θρησκευτικές πεποιθήσεις, νέες τεχνολογίες και φιλοσοφίες που αλλάζουν παραδείγματα. Και με αυτόν τον τρόπο, αυτό το υποβρύχιο ναυάγιο που προστατεύεται από ρομπότ AI είναι επίσης ένα εθνικό μνημείο για τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου