Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Δύσκολες ώρες για τον Λίβανο η μεγάλη έκρηξη της Βηρυτού.

image source al jazeera


Όταν η τεράστια έκρηξη συγκλόνισε τη Βηρυτό το απόγευμα της Τρίτης, θρυμματίζοντας γυαλινα κτήρια , ανατρέποντας τα και θάβοντας αμέτρητους ανθρώπους κάτω από τα ερείπια, ο Ahmed Yassine ήταν στο αυτοκίνητό του, κατευθυνόμενος σπίτι από τη δουλειά.


Η μαρτυρία του είναι συγκλονιστική είπε ότι είδε «ένα σύννεφο καπνού» να καλύπτει τα πάντα.
-«Το αυτοκίνητό μου εκτοξεύτηκε, είδα ανθρώπους να εκτοξεύονται », είπε στο CTV News Channel. 
-«Καταστήματα, διαμερίσματα, σπίτια, όλα έπεσαν. Οι άνθρωποι φώναζαν, και έτρεχαν. "

Βιντεοσκοπημένα  βίντεο που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ώρες  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν  την συγκλονιστική στιγμή που χτύπησε η δεύτερη έκρηξη, λίγα λεπτά μετά την πρώτη.

2.750 τόνοι χημικών πυροδοτήθηκαν στην έκρηξη της Βηρυτού όπου άφησε τραγικό απολογισμό θυμάτων και καταστροφών  εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου για τον Λίβανο.

Το ακριβές ποσοστό της έκρηξης δεν είναι ακόμη γνωστό, καθώς συνεχώς αυξάνεται αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν και χιλιάδες μείναν άστεγοι. Ώρες μετά την έκρηξη, τα ασθενοφόρα μετέφεραν τους τραυματίες. 



Η έκρηξη έγινε αισθητή στην Κύπρο, πάνω από 200 χιλιόμετρα μακριά (180 μίλια) κατά μήκος της Μεσογείου. Σύμφωνα με το κέντρο γεωεπιστημών της Γερμανίας GFZ η έκρηξη χτύπησε με τη δύναμη ενός σεισμού μεγέθους 3,5 της κλίμακας ρίχτερ.



Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου δήλωσε ότι φαίνεται ότι είχε πυροδοτηθεί μεγάλη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι.

Το νιτρικό νάτριο αποθηκεύτηκε για περισσότερο από ένα χρόνο στο λιμάνι χωρίς να ληφθεί καμία προφύλαξη, οι αρχές δεν κατέστρεψαν αυτά τα υλικά, στην πραγματικότητα τα κράτησαν, τα κράτησαν αποθηκευμένα χωρίς καν να προειδοποιήσουν κανέναν. Σήμερα, εξερράγη στο λιμάνι. " Θα έπρεπε να αποδοθεί δικαιοσύνη. 

Υπό κανονικές συνθήκες αποθήκευσης και χωρίς πολύ υψηλή θερμότητα, είναι δύσκολο να αναφλεγόταν το νιτρικό αμμώνιο, λένε οι ειδικοί αφήνοντας αιχμές για το τι πραγματικά προκάλεσε αυτή την έκρηξη.

Το νιτρικό αμμώνιο, το οποίο οι αρχές του Λιβάνου ανέφεραν ότι ήταν η αιτία της έκρηξης της Βηρυτού, είναι μια άοσμη κρυσταλλική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως ως λίπασμα που έχει προκαλέσει πολλές βιομηχανικές εκρήξεις ανα τις δεκαετίες.

'Όπως σε ένα εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας το 2013 που σκότωσε 15 και θεωρήθηκε σκόπιμο και ένα άλλο σε εργοστάσιο χημικών στην Τουλούζη της Γαλλίας το 2001 που σκότωσε 31 άτομα, αλλά ήταν τυχαίο.  Επίσης οταν συνδυάζεται με καύσιμα, το νιτρικό αμμώνιο δημιουργεί ένα ισχυρό εκρηκτικό που χρησιμοποιείται ευρέως από την κατασκευαστική βιομηχανία, αλλά και από ομάδες ανταρτών όπως οι Ταλιμπάν για αυτοσχέδια εκρηκτικά.



Η βόμβα στην ολκαχομα το 1995 η επίθεση που έγινε τοτε ειχε χρησιμοποιηθει νιτρικό αμμώνιο. Μήπως κάποιοι έπρεπε να προνοήσουν ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα σήμερα;
Ο Λίβανος βρισκόταν ήδη στο χείλος της κατάρρευσης εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης  που πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες τους τελευταίους μήνες. Το σύστημα υγείας του αντιμετωπίζει προβλήματα με την αύξηση του κοροναϊου σε κρούσματα και υπήρχαν ανησυχίες ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί περαιτέρω καθώς οι άνθρωποι πλημμύρισαν στα νοσοκομεία μετά την επίθεση.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η έκρηξη ήταν επίθεση. Αντ 'αυτού, πολλοί Λιβανέζοι κατηγορούν  για δεκαετίες τη  διαφθορά και την κακή  διακυβέρνηση από την εδραιωμένη πολιτική τάξη που κυβέρνησε τη μικροσκοπική μεσογειακή χώρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο.


Απο τη πλευρά της η Ουάσινγκτον μέσω του  πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι οι Αμερικανοί στρατηγοί του είπαν για τις ισχυρές εκρήξεις που έπληξαν τη Βηρυτό φαίνεται ότι προκλήθηκαν από «βόμβα κάποιου είδους». (η κλινική εικόνα και προφανώς επηρεασμένος απο την επίθεση του 1995 στην Οκλαχόμα )
"Μοιάζει με μια τρομερή επίθεση", δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.
"Φαίνεται αυτό, με βάση την έκρηξη. Συνάντησα με μερικούς από τους μεγάλους στρατηγούς μας και απλώς φαινόταν να αισθάνονται ότι ήταν έτσι", είπε.




Οι περισσότεροι αρχηγοί των κρατών εξέφρασαν την συμπαράσταση τους προς στον Λίβανο που δοκιμάζετε μεσα απο αυτήν την δύσκολη κατάσταση εκφράζοντας τα συλληπτήρια στις οικογένειες των θυμάτων... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου