Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Θάνατος από ηλεκτρονικό τσιγάρο καταγράφεται στις Η.Π.Α

Ο πρώτος στο Ιλλινόις των ΗΠΑ ενας ασθενής  πεθάνε μετά την εμφάνιση μιας σοβαρής αναπνευστικής νόσου μετα απο χρηση ηλεκτρονικού τσιγάρου ειναι ο πρώτος  θανάτος στις ΗΠΑ, λένε αξιωματούχοι της υγείας.

Έρχονται  οι εμπειρογνώμονες ωστε να  διερευνήσουν  μια μυστηριωδης ασθένεια του πνεύμονα που εχει εμφανιστει ποτε  σε όλες τις ΗΠΑ που συνδέεται ομως με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν ότι υπήρχαν 193 "πιθανές περιπτώσεις" σε 22 αμερικανικές πολιτείες.

Πολλές από τις περιπτώσεις περιλαμβάνουν την αφυδάτωση της THC, της κύριας δραστικής ουσίας στην κάνναβη, ανέφεραν οι ειδικοί του CDC.

Οι περιπτώσεις αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια δύο μηνών μεταξύ 28 Ιουνίου και 20 Αυγούστου.
Το άτομο που πέθανε "νοσηλευόταν με ανεξήγητη ασθένεια μετά αφου αναφερθηκε κακή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου", δήλωσε η Δρ Jennifer Layden, επικεφαλής ιατρός και κρατικός επιδημιολόγος στο Ιλλινόις.

Ο διευθυντής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ δήλωσε: "Είμαστε λυπημένοι που ακούμε τον πρώτο θάνατο που σχετίζεται με το ξέσπασμα σοβαρής πνευμονικής νόσου σε εκείνους που χρησιμοποιούν συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πρόσθεσε: "Αυτός ο τραγικός θάνατος στο Ιλλινόις ενισχύει τους σοβαρούς κινδύνους που συνδέονται με τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου".

Ποια είναι η ασθένεια;

Η αιτία της μυστηριώδους νόσου δεν έχει εντοπιστεί σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν αναγνωρίσει την πρόσφατη χρήση του προϊόντος που περιέχει THC", δήλωσε ο επικεφαλής των μη μολυσματικών ασθενειών της CDC, Δρ. Ileana Arias.

Οι πάσχοντες είχαν συμπτώματα όπως βήχα, δύσπνοια και κόπωση, καθώς και μερικές περιπτώσεις εμέτου και διάρροιας. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μια μολυσματική ασθένεια - όπως ένας ιός ή βακτηρίδια - είναι υπεύθυνη.

Αλλά υπάρχουν πολλά που παραμένουν ένα μυστήριο.
"Δεν είναι σαφές εάν οι περιπτώσεις αυτές έχουν κοινή αιτία ή αν είναι διαφορετικές ασθένειες με παρόμοιες παρουσιάσεις", δήλωσε ο Δρ Arias.

Υπήρξαν 22 περιπτώσεις στην πολιτεία του Illinois, με ασθενείς ηλικίας 17 έως 38 ετών.
Τα 22 κράτη που πλήττονται βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο κέντρο και στα βορειοανατολικά της χώρας, από τη Μινεσότα έως τη Βόρεια Καρολίνα, αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στην Καλιφόρνια, το Τέξας και το Νέο Μεξικό.

Οι υπάλληλοι έχουν παραγγείλει εργαστηριακές δοκιμές δειγματοληψίας υγρών σε προσπάθεια να εντοπίσουν τυχόν επιβλαβείς ενώσεις.

Μία «μαύρη αγορά» είναι γνωστό ότι υπάρχει για τα δοχεία που περιέχουν THC, τα οποία πωλούνται νόμιμα μέσω ιατρικών διαγνωστικών μαριχουάνας σε ορισμένες πολιτείες.
Οι χρήστες στις διαδικτυακές κοινότητες έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους των πλαστών κασετών χωρίς ρύθμιση.

Δεν έχει εντοπιστεί καμία αιτία για τη μυστηριώδη ασθένεια - και ούτε η σχέση με τα προϊόντα THC είναι ακόμη σαφής.

Ο Mitch Zeller της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων δήλωσε ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι «βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια αυτών των ερευνών προσπαθώντας να βάλουμε μαζί τα γεγονότα».Είπε ότι ο FDA διερευνά το κατά πόσον τα προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν όπως είχαν προβλεφθεί ή τροποποιούνταν προσθέτοντας κάτι σε αυτά.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Vaping, Gregory Conley, δήλωσε σε δήλωσή του την Πέμπτη ότι ήταν «σίγουρος» ότι οι ασθένειες προκλήθηκαν από συσκευές που περιέχουν κάνναβη ή άλλα συνθετικά ναρκωτικά και όχι νικοτίνη.

Αλλά ο Δρ Brian King από το γραφείο του CDC σχετικά με το κάπνισμα και την υγεία προειδοποίησε να μην σκεφτεί κανείς ότι είναι γεμάτος ασφάλεια.

"Γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν εκπέμπουν αβλαβή αεροζόλ", είπε.

"Υπάρχουν διάφορα επιβλαβή συστατικά που έχουν ταυτοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων, των βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος και του καρκίνου που προκαλούν τετοιες χημικές ουσίες", ανέφερε, μαζί με diacetyl - μια γεύση που χρησιμοποιείται για να δώσει μια "βουτυρώδη" γεύση που έχει συνδεθεί με " ασθένεια".


Προειδοποίησε επίσης για το ενδεχόμενο παρόμοια περιστατικά να συνέβαιναν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η σχέση μεταξύ τους είχε χαθεί.

"Είναι πιθανό ότι οι αναφερθείσες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν συμβεί προτού ξεκινήσει αυτή η έρευνα", ανέφερε.

Ο Δρ King δήλωσε ότι ήταν πιθανό ότι "δεν τους απαθανατίσαμε, αλλά τώρα υπάρχει μεγαλύτερη επιμέλεια όσον αφορά την τρέχουσα έρευνα που είμαστε σε καλύτερη θέση".

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει προηγουμένως στις ΗΠΑ, αφού το ηλεκτρονικό τους τσιγάρο εξερράγη στο πρόσωπό τους.



Πηγη ΒΒC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου