Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Ο Αμαζόνιος καίγεται συθέμελα διεθνής κρίση

Τις τελευταίες μέρες ολοι οι ανθρωπότητα εχει στρέψει το βλέμμα της προς τον Αμαζόνιο μια καταστροφή που αγγίζει όλους μας. 

Ο Αμαζόνιος περιβάλλεται από καπνούς, καθώς οι πυρκαγιές εκτρέπονται σε τμήματα του τροπικού δάσους, απειλώντας τους λεγόμενους "πνεύμονες του πλανήτη μας" και τη μεγάλη ποικιλία ζωης ζώων που ζει εκει.    Ορατή η καταστροφή από το ψηλά , οι καμπύλες καπνού προκάλεσαν διεθνή συναγερμό, κλήσεις για δράση και πολλά δάχτυλα που δείχνουν τι ή ποιος είναι υπεύθυνος για την πυρκαγιά.

φωτογραφική λήψη της Nasa απο το σημείο




Οι πυρκαγιές καίγονται στο τμήμα της Βραζιλίας του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.
Της Βόρειας Roraima κάτω από τον Αμαζόνιο, Acre, Rondonia και Mato Grosso do Sul έχουν δυστυχώς πληγεί πάρα πολύ.

Το Αμαζόνιο είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, καλύπτοντας περισσότερα από πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα σε εννέα χώρες: Βραζιλία, Βολιβία, Κολομβία, Εκουαδόρ, Γαλλική Γουιάνα, Γουιάνα, Περού, Σουρινάμ και Βενεζουέλα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE) έχει εντοπίσει πάνω από 9.500 νέες δασικές πυρκαγιές στη Βραζιλία από τις 15 Αυγούστου μόνο, ενώ οι οργανισμοί παρακολούθησης της ατμόσφαιρας έχουν εντοπίσει τον καπνό από την περιοχή του Αμαζονίου που κυλά χιλιάδες χιλιόμετρα στον λατινοαμερικάνικο γίγαντα στις ακτές του Ατλαντικού και του Σάο Πάολο , μετατρέποντας τη διάρκεια της ημέρας στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας σε νύχτα. 

Ο Αμαζόνιος  έχει κατοικηθεί από ανθρώπους για τουλάχιστον 11.000 χρόνια πριν και φιλοξενεί περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους - περίπου τα δύο τρίτα των οποίων ζουν σε πόλεις μέσα στο πράσινο.


«Ορισμένες οικογένειες έχασαν τα πάντα»


Μεταξύ αυτών που ζουν στην περιοχή είναι περίπου ένα εκατομμύριο ιθαγενείς που χωρίζονται σε περίπου 400 φυλές, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων των ιθαγενων Survival International.
Οι περισσότεροι ζουν σε χωριά, αν και μερικοί παραμένουν νομαδες, με κάθε φυλή να διαθέτει ξεχωριστή γλώσσα και πολιτισμό, και οι δύο από τις οποίες παραδοσιακά είναι στενά συνδεδεμένες με το περιβάλλον.


Ο Jonathan Mazower, εκπρόσωπος της Survival International, δήλωσε ότι οι φυλές "εξαρτώνται από τα δάση τους για τα πάντα και έχουν τα καταφέρει και  το φροντίζουν για χιλιετίες".
Αλλά πολλοί βλέπουν τα εδάφη τους να καίγονται μπροστά στα μάτια τους, και μαζί τους το βιοτικό τους πόρο, την πηγή τροφίμων, τα φάρμακα και τα ίδια τα σπίτια τους", πρόσθεσε.

Οι πυρκαγιές αποτελούν μια "προσβολή" στην "ασφάλεια και ακεραιότητα" του τρόπου ζωής τους.
Οι αυτόχθονες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα η δουλειά που κάνουν για την προστασία του δάσους είναι τόσο σημαντική και η σύνδεσή τους με το δάσος είναι τόσο σημαντική για τους πολιτισμούς τους.
Εδω μιλάμε όχι μόνο για την περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και για πολιτιστική γενοκτονία!!!


Εκτός από την ανθρώπινη παρουσία όμως  στο εσωτερικό του Αμαζονίου, το δάσος φιλοξενεί επίσης το 10% όλων των γνωστών ειδών άγριας πανίδας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο οργανισμο  για τη Φύση (WWF), με ένα "νέο" είδος ζώων ή φυτών που ανακαλύπτονται στο τροπικό δάσος κάθε τρις ημέρες κατά μέσο όρο.
Οι καταστροφή που άφησε πίσω της η λαίλαπα 

Γιαυτο μεγάλα ερωτήματα τίθενται σχετικά με την κρίση στον Αμαζόνιο, έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς θησαυρούς της Γης μας .
Οι επικριτές λένε ότι η αποδυνάμωση του περιβαλλοντικού οργανισμού της Βραζιλίας IBAMA από τον πρόεδρο Bolsonaro και η ώθηση για άνοιγμα της περιοχής του Αμαζονίου για περισσότερη καλλιέργεια και εξόρυξη έχει ενθαρρύνει τους παράγοντες αυτούς και δημιούργησε ένα κλίμα ατιμωρησίας για όσους καταπατούν παράνομα το δάσος.





Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου - οι πνεύμονες που παράγουν το 20% του οξυγόνου του πλανήτη μας - είναι τυλιγμένο σε  φωτιά. Πρόκειται για μια διεθνή κρίση. Μέλη της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 7, θα συζητήσουν αυτή την πρώτη τάξη έκτακτης ανάγκης άμεσα μεσα στο Σαββατοκυριακο δήλωσαν.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου